Capitalurile Sociale

Extras din referat Cum descarc?

Unul dintre conceptele cheie implicate in desfasurarea programelor de Dezvoltare Comunitara este potentialul de actiune sau capacitatea membrilor unei comunitati de a actiona in scopul rezolvarii unor probleme comune ce afecteaza comunitatea sau o parte a acesteia. Termenul original vine din limba engleza: capacity building (consoldarea potentialului de actiune) si reprezinta:
,,Consolidarea potentialului de actiune reprezinta actiuni pentru sporirea stocului de capital uman la nivelul actorilor implicati in vederea cresterii sanselor de contributie eficienta la realizarea proiectelor de dezvoltare" (Sandu)
Ce reprezinta capitalul uman? Si cum poate fi el deosebit de alte forme de capital?
Capitalul uman:- informatiile sub forma de cunoastere, educatie, dar si starea de sanatate a populatiei. Aceasata este acceptiunea mai larga a capitalului uman(Becker).  Exista surse in literatura de specialitate care definesc capitalul uman in functie doar de parametrii educatie si cunostinte. 
Capital social:- interactiunile existente intre oameni, relatii sociale de cooperare care reduc costurile  de trenzactie existente intre parteneri, incredere, respectarea normelor, participare sociala si politica. (vezi Putnam, Coleman, Sandu, Uslaner)
Capitalul vital:- se refera la caracterisiticile demografice ale populatiei sau comunitatii (raport populatie tanara/populatie in varsta, volumul populatiei). O populatie imbatranita din punct de vedere demografic cu greu poate sa devina obiectul programelor DEVCOM.(vezi Sandu, Precupetu)
Capitalul material : -se refera la bunuri. Se intalnesc doua tendinte:
a. de a trata separat capitalul material de cel finaciar, Capitalul finaciar definindu-se ca fiind lichiditatile (bani), dar si tranzactiile economice. 
b. A doua tendinta este de a include capitalul finaciar in cel material.
Capitalul simbolic- se refera la credintele si valorile unei populatii, valori ce se pot converti in bunuri materiale.
Propietatea de baza a oricarei forme de capital este aceea de convertire intr-o forma utila la un moment dat.
Capacity building poate fi considerat un proces social. (vezi definitia procesului social). In literatura de specialitate se pot intalni doua mari directii:
(1) de identificare a DEVCOM cu Capacity Building;
(2) de a le considera procese complementare; (World Bank)
Ambele puncte de vedere sunt corecte, deoarece in primul rand DEVCOM  se bazeaza pe Capacity Building; se pune sub semnul intrebarii reusita unor programe DEVCOM in momentul in care intr-o comunitate potentialul de actiune este scazut De aceea pot sa existe programe al caror obiectiv este tocmai consolidarea potentialului de actiune. Intr-o comunitate in care autoritatea locala si industria detin controlul socio-economic, sansa derularii unor proiecte DEVCOM este minima deoarece o astfel de comunitate este lipsita de stocul de capital necesar, si tocmai de aceea trebuie creat. Capacity Building reprezinta o conditie absolut nesesara, dar nu si suficienta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Capitalurile Sociale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!