Capitalurile Sociale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Unul dintre conceptele cheie implicate in desfasurarea programelor de Dezvoltare Comunitara este potentialul de actiune sau capacitatea membrilor unei comunitati de a actiona in scopul rezolvarii unor probleme comune ce afecteaza comunitatea sau o parte a acesteia. Termenul original vine din limba engleza: capacity building (consoldarea potentialului de actiune) si reprezinta:

,,Consolidarea potentialului de actiune reprezinta actiuni pentru sporirea stocului de capital uman la nivelul actorilor implicati in vederea cresterii sanselor de contributie eficienta la realizarea proiectelor de dezvoltare" (Sandu)

Ce reprezinta capitalul uman? Si cum poate fi el deosebit de alte forme de capital?

Capitalul uman:- informatiile sub forma de cunoastere, educatie, dar si starea de sanatate a populatiei. Aceasata este acceptiunea mai larga a capitalului uman(Becker). Exista surse in literatura de specialitate care definesc capitalul uman in functie doar de parametrii educatie si cunostinte.

Capital social:- interactiunile existente intre oameni, relatii sociale de cooperare care reduc costurile de trenzactie existente intre parteneri, incredere, respectarea normelor, participare sociala si politica. (vezi Putnam, Coleman, Sandu, Uslaner)

Capitalul vital:- se refera la caracterisiticile demografice ale populatiei sau comunitatii (raport populatie tanara/populatie in varsta, volumul populatiei). O populatie imbatranita din punct de vedere demografic cu greu poate sa devina obiectul programelor DEVCOM.(vezi Sandu, Precupetu)

Capitalul material : -se refera la bunuri. Se intalnesc doua tendinte:

a. de a trata separat capitalul material de cel finaciar, Capitalul finaciar definindu-se ca fiind lichiditatile (bani), dar si tranzactiile economice.

b. A doua tendinta este de a include capitalul finaciar in cel material.

Capitalul simbolic- se refera la credintele si valorile unei populatii, valori ce se pot converti in bunuri materiale.

Propietatea de baza a oricarei forme de capital este aceea de convertire intr-o forma utila la un moment dat.

Capacity building poate fi considerat un proces social. (vezi definitia procesului social). In literatura de specialitate se pot intalni doua mari directii:

(1) de identificare a DEVCOM cu Capacity Building;

(2) de a le considera procese complementare; (World Bank)

Ambele puncte de vedere sunt corecte, deoarece in primul rand DEVCOM se bazeaza pe Capacity Building; se pune sub semnul intrebarii reusita unor programe DEVCOM in momentul in care intr-o comunitate potentialul de actiune este scazut De aceea pot sa existe programe al caror obiectiv este tocmai consolidarea potentialului de actiune. Intr-o comunitate in care autoritatea locala si industria detin controlul socio-economic, sansa derularii unor proiecte DEVCOM este minima deoarece o astfel de comunitate este lipsita de stocul de capital necesar, si tocmai de aceea trebuie creat. Capacity Building reprezinta o conditie absolut nesesara, dar nu si suficienta.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Capitalurile Sociale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
9 952 cuvinte
Nr caractere:
55 380 caractere
Marime:
46.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
comunitate, capacity building
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!