Beneficii Sociale Selective

Extras din referat Cum descarc?

Beneficii sociale selective 
Beneficiile selective (un termen echivalent este cel de beneficii sociale bazate pe testarea mijloacelor de trai) sunt beneficii de tip non-contributoriu acordate in urma aplicarii unui test in legatura cu mijloacele de trai ale individului sau familiei  venituri monetare si/sau alte resurse materiale (e.g. locuinta, obiecte considerate de lux, economii personale). 
Din categoria beneficiilor sociale selective fac parte, in Romania, ajutorul social, ajutorul de urgenta, bursa sociala acordata elevilor si studentilor, subventii pentru plata intretinerii (ocazionale  prin HG), alocatia de solidaritate, micro-creditele pentru beneficiarii de ajutor social, credite preferentiale, cu dobanda subventionata, pentru cumpararea/ constructia de locuinte.
Tipuri de beneficii selective. Beneficiile sociale bazate pe testarea mijloacelor de trai pot fi atat monetare cat si in bunuri si/sau servicii. Ambele tipuri se pot acorda fie sub forma unui ajutor unic (lump-sum)  e.g. ajutoare ocazionale gandite pentru situatii disperate/ de urgenta, credite/ imprumuturi subventionate  fie periodic, atata timp cat beneficiarul continua sa se incadreze in categoria celor eligibili si/ sau pe o perioada pre-definita. 
Proceduri de testare a mijloacelor de trai. Testarea mijloacelor de trai, in special in cazul cand aceasta se refera cu precadere la venituri monetare, se poate realiza prin mecanisme exclusiv administrative. Un instrument pur administrativ de testare presupune a) ca eligibilitatea sa fie conditionata cu precadere de veniturile monetare, nu de o situatie materiala comprehensiva sau de nevoi si b) ca institutia fiscului sa fie suficient de bine organizata incat sa permita un control adecvat al declaratiilor individuale, cu scopul reducerii pierderilor inerente unui astfel de sistem. O alta modalitate de testare a mijloacelor de trai, utilizata cu precadere in cazul in care criteriile de eligibilitate sunt gandite sa reflecte mai personalizat nevoia individului, familiei, sau gospodariei, este cea a utilizarii sistemului expert: asistenta sociala. 
Cele doua modalitati presupun nu numai costuri de administrare diferite, dar au si consecinte diferite in ceea ce priveste echitatea distributiva.
Sistemul de testare pur administrativ, datorita gradului mai ridicat de standardizare a procedurii de testare, presupune costuri de personal mai scazute, dar  in conditiile unui control deficitar asupra declaratiilor individuale de venit poate incuba costuri foarte ridicate datorita platilor catre cei ne-eligibili. Din punct de vedere al echitatii redistribuirii aceasta procedura poate induce distorsiuni mai puternice, datorita puterii discriminatorii relativ scazute. 
Sistemul de testare profesional are avantajul de a fi mai personalizat si de a introduce o putere discrimnatorie mai mare (deci mai putini beneficiari eligibili care raman neacoperiti, si mai putine plati catre cei non-eligibili), dar potenteaza dezavantajele unei alocari de tip discretionar (aici deosebit de importanta este relatia beneficiar/aplicant  reprezentant al sistemului expert) si presupune costuri de administrare mult mai ridicate. 
Principiul redistributiv asociat beneficiilor/ servicilor selective. Beneficile sociale bazate pe testarea mijloacelor, spre deosebire de alte beneficii non-contributive, au ca principal obiectiv reducerea/ ameliorarea saraciei, si mentinerea segmentului celui mai sarac la un nivel minim acceptabil. Redistributia se realizeaza de la cei cu venituri (mai ridicate) catre cateogoriile de indivizi cu venituri mici sau fara venituri (redistributie interpersonala). Aceast obiectiv este mai degraba asociat ideologiilor de tip liberal, ce adera la principiul subsidiaritatii statului in sfera sociala. Acest tip de beneficii/ servicii reprezinta un ultim resort de siguranta, pentru cazurile in care sistemele de asigurari, mecanismele pietei si familia nu reusesc sa ofere un suport adecvat, i.e. social acceptabil, individului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Beneficii Sociale Selective.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!