Aziluri

Extras din referat Cum descarc?

Erving Goffman prezinta efectele rezultate in urma excluderii unei persoane din societate si consecintele asupra eului acesteia in "Aziluri", una dintre lucrarile sale de prestigiu. Cele patru eseuri din care este compusa cartea reprezinta o analiza a modului in care pacientii psihiatrici si alte categorii de persoane institutionalizate reusesc sa se adapteze mediului de existenta din institutiile totale. Autorul descrie situatia lor sociala, care sufera schimbari dramatice in conditii diferite de viata decat cele precedente, bazandu-se pe relatia dintre pacient si institutie.
Studiul sau bazat pe observatia empirica reflecta vulnerabilitatea naturii umane la factorii exteriori si modalitatile variate pe care le dezvolta pentru a-si proteja integritatea. Lectura ofera o imagine cuprinzatoare asupra selfului in momentul in care interactiunea umana se realizeaza avand ca sursa o relatie caracterizata prin control si subordonare. Goffman pune in evidenta usurinta cu care pot fi puse la incercare sau chiar modificate conceptele despre sine intrucat acestea isi au originea in modelul comportamental adoptat de ceilalti in cadrul raportarii la un individ.
In ceea ce priveste modul de organizare a ideilor, autorul are meritul de a fi relevat o lume necunoscuta a institutiilor totale intr-o maniera explicita si surprinzatoare, punand in evidenta aspecte ale acestora care nu sunt accesibile la prima vedere. Perspectiva sa se aprofundeaza pe masura ce lectura inainteaza, pornind de la o prezentare generala a institutiilor totale si culminand cu mentionarea dificultatilor aplicarii modelului de prestare a serviciilor medicale. De asemenea, atitudinea adoptata de Goffman se


Fisiere in arhiva (1):

  • Aziluri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!