Avortul

Extras din referat Cum descarc?

1.1 Notiune. Definitie
Una dintre cele mai controversate si disputate probleme ale societatii o reprezinta avortul. Sute de femei ofera anual tributul vietii unui Moloh (zeu fenician al razboiului caruia i se sacrificau copii mici) inconstient, in urma lor lasand copii fara mame, familii dezbinate si disperate. 
Pentru ca viata sa se transmita, pentru a lua nastere o noua fiinta este necesara unirea celor doua celule sexuale: ovulul, celula femeiasca si spermatozoidul, celula sexuala barbateasca. Unirea acestora, fenomen fara de care perpetuarea speciei umane nu este posibila poarta numele de fecundatie. 
Prin avort se intelege intreruperea intempestiva a sarcinii, provocata sau spontana, inainte ca produsul de conceptie sa se poata adapta conditiilor de viata extrauterina pentru supravietuirea sa. Avortul reprezinta intreruperea sarcinii inainte de viabilitatea produsului de conceptie. In tara noastra, avortul este definit ca fiind intreruperea sarcinii inainte de 28 de saptamani sau expulzarea fatului cu o greutate mai mica de 1000 de grame. In Statele Unite, avortul este considerat ca fiind terminarea nasterii inainte de 20 de saptamani de gestatie calculate dupa prima zi a ultimei menstruatii. 
Daca avortul este acceptat la o scara mondiala atat de mare, de ce ramane totusi o problema atat de controverssata? Motivul consta in faptul ca, avortul nu invoca doar valori morale in ceea ce priveste inceputul si insemnatatea vietii, ci in aceeasi masura vizeaza rolul femeii, sexualitatea si parenthood. 
Problema de a defini momentul in care viata incepe nu a existat in trecut. Tehnologia actuala si progresul in domeniul medical care permit identificarea timpurie a sarcinii si permit viabilitatea fetala mai devreme ca niciodata au alterat modul de a privi sarcina si avortul. 
1.2. Metode de avort
Mihai Pricop, in cartea sa, Curs de obstetrica si ginecologie.Ginecologia, alaturi de coautori prezinta o serie de forme si faze clinice ale avortului, precizand simptomele si consecintele acestora. 
Avortul iminent prezinta urmatoarele simptome: hemoragie mica, dureri intermitente sub forma de crampe, canalul cervical este inchis.
Avortul inevitabil este avortul in curs, in care canalul este deschis, placenta este prolabata in col, provocand o hemoragie profunda si contractii puternice.
Avortul incomplet, in acest caz continutul cavitatii uterine este in parte evacuat, dovedit prin anamneza si examenul continutului, hemoragie mare cu degeraturi si fragmente ovulare.
Avortul complet este acel tip de avort in care s-a eliminat intreg continutul uterului, atunci cand este examinat produsul de conceptie, iar sacul amniotic este intact, cu embrionul intreg, legat de placenta.
In cazul oului mort si retinut fatul moare, placenta nu se deslipeste de peretele uterin, lichidul se resoarbe si fatul sufera o deshidratare si mumificare. Au existat situatii in care fatul a fost retinut in cavitatea uterina pana la data nasterii sau chiar ani, avand loc o degerescenta papiracee sau calcaroasa.
Avortul tardiv presupune cazul avortului dupa a 16-a saptamana, in cazul carora intervin factori extraovulari, cum ar fi anomalii uterine, infectii genitale, boli materne.
Asa cum ii spune si denumirea, avortul habitual se intalneste in cazul acelor femei care au realizat mai multe avorturi consecutive, prezentand astfel un avort habitual. 
Intreruperea unei sarcini poate fi realizata potrivit lui Gerard Francois prin doua metode, fie in functie de tehnica folosita pentru a intrerupe sarcina, fie dupa mecanismul de producere. 
In functie de tehnica utilizata pentru a intrerupe sarcina exista avortul chirurgical care poate fi efectuat printr-o serie de tehnici chirurgicale, printre care se numara:
Aspiratia menstruala este o metoda abortiva utilizata cu scopul de a incheia o posibila sarcina nu mai tarziu de 14 zile de la ciclul menstrual. Aceasta presupune introducerea unui instrument in interiorul cavitatii uterine pentru a evacua continutul acesteia. Aspiratia menstruala este o metoda care presupune numeroase complicatii, cum ar fi aplicarea acestei metode in cazul unor femei care nu sunt insarcinate, posibil risc de esec, cu riscul de a continua sarcina, sau chiar cauzarea aparitiei unei sarcini ectopice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Avortul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!