Automutilarea

Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT
Nu putem lega toate automutilarile de adevarate crize suicidale, pentru ca sentimentul incapacitatii de a-si controla impulsurile autodistructive dispare dupa o perioada scurta de timp. Pentru cei mai multi tineri pronosticul autovatamarii deliberate este relativ bun, dar cei care au probleme sociale si psihiatrice pot repeta aceste acte. 
CUVINTE CHEIE: automutilare, neadaptare, agresivitate. 
Acest studiu s-a efectuat pe 560 tineri avand varsta intre 19 si 23 ani (nascuti in anii 1979- 1986), care aveau automutilari (arsuri sau taieturi) la examenul psihologic efectuat la trei centre militare din Bucuresti si la centrul militar apartinand Sectorului Agricol Ilfov. Acesti tineri au fost supusi urmatoarelor probe psihologice:
- o proba neverbala de nivel mintal care ne ofera informatii despre inteligenta practica, rapiditatea perceptiva si memoria formelor;
- scala de antecedente personale care ne ofera informatii despre mediul psihosocial in care s-a dezvoltat tanarul si pune in evidenta elementele care au favorizat comportamente inadecvate manifestate in prezent sau posibile in viitor;
- chestionarul de personalitate Eysenck care cu ajutorul celor 5 scale poate pune in evidenta eventuale personalitati dizarmonice, cu potential dezadaptativ latent;
- interviu
Dupa nivelul de scolarizare tinerii au fost impartiti in 5 grupe:
- tineri absolventi a mai putin de 8 clase (21%); 
- absolventi ai scolii generale (28%);
- absolventi ai scolii profesionale(21%);
- absolventi ai scolii speciale (7%);
- absolventi ai liceului (23%). 
31% din acesti tineri au obtinut rezultate incadrate in grupul 2 la proba de N. M., 43% se incadreaza in grupul 1 si 26% in grupul 0 la aceeasi proba, de aceea putem spune ca acesti tineri au posibilitati reduse de adaptare si integrare in colectiv si nu un nivel mental redus. 
Autovatamarea este sustinuta de o stare de incordare crescuta si iritabilitate. 
Tinerii acestia au declarat in primul rand, ca erau nervosi (33%), apoi ca erau sub influenta alcoolului (31%), sau a drogurilor (29%). Consumatorii de droguri in randul tinerilor apartinand mediului rural a fost foarte mic. 
Vom analiza rezultatele obtinute de tineri la 3 din cele 5 scale ale chestionarului EPQ:
- scala N, care exprima instabilitatea emotionala, ii descopera pe tinerii greu adaptabili, uneori neadaptati, care dezvolta reactii inadecvate, persoane ultrasensibile, cu excitabilitate crescuta pana la agresivitate; 61% dintre tinerii examinati au obtinut valori care s-au incadrat in grupul 2 la aceasta scala;
- scala C, care este predictiva pentru comportamentele antisociale, pentru conduite deviante de diferite gravitati mergand pana in sfera delicventei; 44% dintre tinerii examinati au obtinut valori care s-au incadrat in grupul 2 la aceasta scala;
- scala P, care exprima agresivitatea, raceala afectiva mergand pana la ostilitate si prezinta indivizi autoritari, insensibili, cu inclinatii pentru senzatii puternice si pericol, cu tendinta de asumare a riscului fara a analiza consecintele; 37% din cei examinati au obtinut rezultate care s-au incadrat in grupul 2 la aceasta scala. 
In anexa 1, prezentam procentual valorile obtinute la aceste trei scale de tinerii nascuti intre anii 1980- 1984, datorita faptului ca acestia prezentau un numar mai mare de automutilari decat cei nascuti in anii 1979, 1985 si 1986. 
Automutilarea deliberata se face in primul rand prin taieturi la nivelul bratelor si al pieptului (majoritatea fiind superficiale si care nu pun viata in pericol - 58%) si prin arsuri care nu pun viata in pericol (21%). 
Nu toate automutilarile pot fi legate de adevarate crize suicidare datorita faptului ca sentimentul incapacitatii de a-si controla impulsurile autodistructive dispare dupa o perioada scurta de timp. In procente egale, de 26%, unii tineri examinati au declarat ca au avut gandul unui suicid si altii ca au avut si tentative de suicid. 
Gandul suicidar este faza de incubatie a motivatiei in cursul careia tanarul isi pune problema mortii si a necesitatii de a muri. Cauza aparitiei acestui gand poate fi de ordin patologic sau sociologic (dificultati de adaptare sociala). 
Tentativa suicidara este faza de punere in practica a modalitatilor autodistructive. Importante in aceasta etapa a conduitei suicidare, sunt metodele folosite si efectele lor, unii tineri declarand ca au avut astfel de tentative in momente de singuratate, datorita plictiselii, cand erau sub influenta alcoolului sau pentru ca erau in inchisoare (24%). 
Putem enunta urmatoarele caracteristici intalnite la tinerii ce prezentau automutilari:
- deficiente in rezolvarea de probleme si in dezvoltarea unor abilitati sociale;
- au ganduri si convingeri irationale;
- au dificultati in evaluarea pozitiva a viitorului;
- familiile din care provin nu sunt suportive si coezive;
- vad lucrurile in culori extreme (in special negru; exceptie contingentul 1986- care prefera culoarea albastru).
Considerand culoarea ca mijloc de expresie, de proiectie a tendintelor si pulsiunilor interioare, a trairilor si atitudinilor proprii structurii de personalitate putem spune ca persoanele care prefera albastru (culoare care semnifica calm si liniste) sunt persoane care gasesc mai usor o modalitate pasnica de abordare a problemelor. Persoanele care prefera negrul au un comportament compensator de limita, de renuntare si revolta fata de un mediu (scolar, familial) care nu le satisfac, (negru semnifica renuntare


Fisiere in arhiva (1):

  • Automutilarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!