Asistarea psihosociala in probatiune si colaborarea cu mediul privativ de libertate

Extras din referat Cum descarc?

Asistarea psihosociala in cadrul sistemului de probatiune este abordata ca un proces complex, unitar si continuu, care presupune existenta unor etape asistentiale distincte si totodata, interdepente. In esenta, abordarea noastra face referire la realizarea unui circuit asistential de natura psiho-sociologica, in care intra beneficiarii structurilor teritoriale de probatiune, in functie de etapa procesual penala in care acestia se afla si care contureaza etapele managementului de caz in probatiune, astfel:
a) Evaluarea initiala a persoanelor inculpate: evaluarea inculpatilor minori (art. 33-37 din Legea 252/2013), evaluarea inculpatilor majori (art.38-40 din Legea 252/2013), estimarea nevoilor sociale si riscul criminogen.
b) Planificarea, monitorizarea si managementul riscului criminogen, evaluarea minorilor aflati in executarea unei masuri educative (art.41-42 din Legea 252/2013), evaluarea persoanelor majore aflate in supraveghere (art.43-44 din Legea 252/2013), estimarea conduitei victimiare in cadrul evaluarii realizata pentru agresor.
Managementul de caz in probatiune
Procesul de evaluare, supraveghere si asistare desfasurat la nivelul structurilor teritoriale de probatiune propune o abordare ciclica sau etapizata, al carui fundament socio-juridic este sustinut de legislatia penala actuala prin definirea legala a managementului de caz in probatiune. Astfel, acesta se refera la ,,procesul de coordonare a ansamblului activitatilor de evaluare a persoanei supravegheate, planificare si desfasurare a interventiilor de asistare si control, monitorizare a modului de executare a masurilor si obligatiilor impuse de organele judiciare, inclusiv prin valorificarea potentialului intern al persoanei si integrarea contributiei institutiilor din comunitate" (art.14, lit. b din Legea nr. 252/2013)
Etapele procesului de asistare psihosociala in probatiune:
I. Preluarea cazului (contactul initial);
II. Evaluarea initiala (presententiala/post-sententiala);
III. Interventie si monitorizare (evaluarea intermediara);
IV. Evaluarea finala (inchiderea procesului de asistarea psihosociala)
Evaluarea initiala a persoanelor inculpate
Evaluarea psihosociala este un proces complex si continuu de evaluare si reevaluare, care in functie de etapa procesual penala in care se afla beneficiarii serviciilor de probatiune si a sediilor secundare ale acestora, poate lua forma evaluarii psihosociale initiale sau a evaluarii psihosociale post-condamnatorie.
Evaluarea primara realizata pentru persoanele aflate in detentie se poate baza atat pe referatele/rapoartele de evaluare presententiale comunicate de catre serviciile de probatiune in colaborare cu instanta de executare, cat si pe referatele de evaluare intocmite de catre serviciile de probatiune pentru minori din centrele de detentie ori din centrele educative, fie la inlocuirea masurii educative privative de libertate cu masura educativa a asistarii zilnice, fie la acordarea liberarii.
Evaluarea inculpatilor minori
In cazul inculpatilor minori, pasibili de aplicarea unor masuri educative neprivative de libertate, managementul de caz incepe, in fapt, odata cu intocmirea referatului de evaluare in etapa evaluarii presententiale, cand se identifica nevoile potential criminogene ale minorului, care stau la baza estimarii ulterioare a riscului criminogen
Referatul de evaluare intocmit pentru inculpatul minor trebuie sa contina anumite date sau informatii relevante pentru ,,procesul de individualizare" a masurilor:
-  Date privind mediul familial si social al minorului;
-  Situatia educationala si profesionala;
-  Conduita generala a minorului;
-  Analiza comportamentului infractional;
-  Riscul de savarsire a unor infractiuni;
-  Mentiuni referitoare la respectarea conditiilor de executare a masurii educative si a obligatiilor impuse;
-  Orice alte date relevante pentru situatia minorului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asistarea psihosociala in probatiune si colaborarea cu mediul privativ de libertate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

I. Sandu, M. ( 2017), Reactia sociala impotriva criminalitatii. Supravegherea si asistenta post-penala, Bucuresti, Pro Universitaria
II. Legea 252/2013


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!