Antigrupul

Extras din referat Cum descarc?

Anticuplul este un concept pe care Robber Nitsum, psihanalist de grup format la Institutul de psihanaliza de grup de la Londra, l-a introdus pentru a facilita recunosterea totala a proceselor de opunere si a celor distruptive care actioneaza impotriva grupului atat in psihoterapia de grup cat si in grupurile care nu au legatura neaparata cu practica clinica.
Antigrupul descrie atitudini negative fata de grup si comportamente in cadrul acestuia care, daca nu sunt recunoscute sau continuate, pot sa-l modifice sau sa strice munca terapeutului. Cateva puncte importante privind antigrupul sunt:
- Este mai mult un proces decat o entitate fixa a grupului;
- Procesul variaza considerabil de la un grup la altul. In unele este doar evident, in timp ce in altele distruge total grupul;
- Provine din diferite niveluri ale grupului : de la o persoana, de la subgrupuri sau din partea grupului ca intreg;
- Are functia de a facilita dezvoltarea insa poate fi, de asemenea, patologic.
- Exista o relatie de complementaritate si de intarire a capacitatii creative a grupului.
Simptomele antigrupului sunt foarte evidente in terapia de grup. Exista un nivel crescut de anxietate continua si neincrederea in grup, critici frecvente si atacuri asupra grupului, o prezenta discontinua si intarzieri persistente care rup continuitatea grupului facand astfel ca grupul sa fie diferit in fiecare saptamana. Adeseori exista un indice


Fisiere in arhiva (1):

  • Antigrupul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!