Analiză comparativă priviind familia rusă tradițională și modernă

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Fiecare familie, stat in parte detine obiceiuri, traditii specifice, care au evoluat sau s-au modificat cu timpul, in functie de schimbarile produse in societate. 
In aceasta lucrare am abordat cateva criterii priviind familia rusa din perspectiva etnologica, care studiaza familia traditionala si din perspectiva sociologica, care cerceteaza familia actuala, precum: casatoria, selectia maritala, varsta la casatorie, validarea casatoriei, locuinta, alimentatia, vestimentatia, autoritatea, diviziunea muncii si accesul la educatie.
Referitor la aparitia statului rus, aceasta s-a datorat unui proces lung de dezvoltare istorica a societatii. ,,Istoria Rusiei din secolul al XX-lea trece de la o extrema la alta. Tara si-a schimbat capitala si numele, granitele pana la Varsovia si Minsk pentru un viitor care, in prezent, apune in propria ruina". Revolutia din 1917 a transformat Rusia in primul stat socialist. 
Date generale
Rusia este cea mai intinsa tara din lume avand o suprafata de aproximativ 17 075.400 km2, aproape de doua ori mai mare decat teritoriul celei de-a doua tari ca intindere, Canada. Ea se situeaza in partea de Est a Europei, respectiv partea de Nord a Asiei. Aproximativ 30% din teritoriul Federatiei Ruse se afla in Europa, iar circa 70% este in Asia. In ciuda intinderii sale, Rusia este doar a opta tara din punct de vedere al numarului de locuitori, acesta fiind de 142, 5 milioane de locuitori. Partea de vest a Rusiei (1/4 din suprafata tarii) se afla in limitele Europei de Est. Aceasta este numita partea europeana a Rusiei. Teritoriul situat la est de Urali (3/4 din suprafata tarii) reprezinta partea asiatica a Rusiei (Ministerul educatiei si stiintei al Federatiei Ruse). Muntii Urali fiind granita oficiala dintre Europa si Asia.
Rusia are granite comune cu Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia si Coreea de Nord.
Rusia este marginita de trei oceane: Oceanul Arctic in Nord, Oceanul Atlantic in vest si Oceanul Pacific in est. 
Rusia cuprinde 11 fuse orare, atunci cand cei din vest se trezesc, locuitorii de pe tarmul Pacificului au ajuns deja acasa de la munca, pregatindu-se sa doarma.
Cel mai mare oras polar din lume este Murmansk, aflat in peninsula Kola, pe coasta Oceanului Arctic, acesta fiind singurul port la mare din nordul Rusiei. Acesta este ,,acoperit de intuneric din noiembrie pana in martie. Pe de alta parte in St. Petersburg se tine anual un festival al noptilor albe, o sarbatoare ce are loc timp de o luna, din iunie pana in iulie, cand orasul este scaldat de o lumina translucida, fiind foarte greu de dormit in timpul acestei nopti". 
In ceea ce priveste structura sociala, in trecut, Rusia era un stat rural. 96% din populatie traiau la sate. ,,Cele mai multe sate din acea perioada erau formate dintr-o serie de familii extinse (50 membri sau mai mult, in 1815 fiind inlocuita familia extinsa de obste sau comuna-mir) si aveau mai putin de 500 de locuitori. Luarea deciziilor privind comunitatea revenea unui grup compus din capii de familii. Existau doua categorii principale de tarani: iobagii, care apartineau unor proprietari privati si asa-numitii ,,tarani de stat", care ocupau terenuri ce nu constituiau proprietate privata. Iobagii se aflau la bunul plac al proprietarilor, puteau fi cumparati sau vanduti, munceau unde voia proprietarul si nu aveau niciun drept legal". 
Puterea guvernatoare din Rusia este reprezentata de organele legislative (Parlamentul) si organele executive, (Guvernul) care sunt purtatoarele suveranitatii Federatiei Ruse. 
In Rusia traiesc aproape 200 de grupuri etnice si nationale, printre care se numara rusii 77.7%, tatari 3.7%, ucraineni 1.35%, baskiri 1.1%, ciuvasi 1.0%, ceceni 1.0%, armeni 0.8%, altii 9.45% si nedeclarata 3.9%.
Iar in ceea ce priveste apartenenta confesionala avem crestini (ortodocsi rusi - 74%, protestanti 2%, catolici 1%), spirituali dar nu religiosi 10%, atei 5%, musulmani 7%, si altii de 2%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza comparativa priviind familia rusa traditionala si moderna.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Bejenaru, Ludmila, Rusia. Elemente de civilizatie, istorie si cultura, Editura Tehnopress, Iasi, 2008.
2. Chisvasi, Simona, Rusia, Belarus si Ucraina, Ed. Aquila'93, Oradea, 2007.
3. Gabrea, Iosif, Educatia si invatamantul in Rusia Sovietica, Ed. Libr. ,,Universala", Bucuresti, 1929.
4. Goody, Jack, Familia europeana, Editura Polirom, Bucuresti,2003.
5. Martinescu-Asau, Th., Rusia Sovietica de azi, Ed. Speranta, Craiova, 1993.
6. Mitchell, Charles, Pasaport Rusia, Editura Rentrop & Straton, Bucuresti, 2000.
7. Mitrofan, Iolanda, (1991). Familia de la A...la Z, Ed. Stiintifica, Bucuresti, p. 66.
8. Olteanu, Antoneta, Civilizatia rusa, Editura Paideia, Bucuresti, 1998.
9. Olteanu, Antoneta, Rusia Imperiala. O istorie culturala a secolului al XIX-lea, Editura All, Bucuresti, 2011.
10. Sava, Michael, Adevaruri despre Rusia de ieri si de azi, Editura ,,Societatea", Bucuresti,1995.
11. Segalen, Martine, Sociologia familiei, Ed. Polirom, Iasi, 2011.
12. Sherman, Russell, Rusia, 1815-1881, Editura All, Bucuresti, 2001.
13. Sverdlov, Gh., Casatoria, maternitatea si familia in legsilatia sovietica, Editura ,,Cartea Rusa", Bucuresti, 1945.
Webografie
1. Articol publicat de Ministerul Educatiei si Stiintei al Federatiei Ruse, [online] la adresa: www.md.russia.edu.ru/russia/geo/, (accesat la data 18.05.2019).
2. Federal State Statistics Service, [online] la adresa: www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_ main/rosstat/en/main/ (accesat la data 20.05.2019).
3. Pahom, Dumitru, Geografia Federatiei Ruse, 2017, [online] la adresa: http://rou.rs.gov.ru/ uploads/document/file/5148/Geografia%20Rusiei.pdf. (accesat la data 22.05.2019).
4. http://fny.scrieunblog.com/articles/traditii-si-obiceiuri-de-nunta-din-rusia.html, (accesat la data 25.05.2019.
5. http://md.russia.edu.ru/information/culture/. (accesat la data 25.05.2019).


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!