Adoptie

Extras din referat Cum descarc?

Potrivit articolului 451 din noul Cod civil care defineste adoptia ca fiind - operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului. Termenul de adoptie are trei intelesuri: de institutie juridica, act juridic de incuviintare a adoptiei si raport juridic de adoptie.
Prin institutia juridica a adoptiei se intelege totalitatea normelor juridice care reglementeaza problemele legate de conditiile de fond si de forma ale adoptiei, procedura, efectele adoptiei, si desfacerea ei etc. Actul juridic de incuviintare a adoptiei il constituie hotararea judecatoreasca de incuviintare a adoptiei, prin care ia nastere raportul juridic de adoptie, iar prin raport juridic de adoptie se intelege legatura de rudenie civila rezultata din actul juridic al adoptiei incuviintate de instanta de tutela.
Adoptia a fost reglementata printr-o multitudine de acte normative, incepand cu Codul civil de la 1864, Codul familiei de la 1954, Legea nr. 11/1990, continuand cu O.U.G.(ordonanta de urgenta) nr. 25/1997, iar in prezent prin Noul Cod Civil si prin legea speciala - Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei.
Puterea legislativa romana a adoptat, inca de la inceputul anilor 90 un cadru legislativ modern si complet pentru a reglementa procedurile necesare parcurgerii procesului de adoptie, atat interna cat si internationala. 
Avand ca punct de plecare atat negocierile din cadrul Consiliului Europei ce au dus la adoptarea Conventiei europene in materia adoptiei de copii, semnata la Strasbourg la 24 aprilie 1967, cat si principiile si obligatiile asumate prin ratificarea acestei Conventii (Romania a aderat la Conventia europeana in materia adoptiei de copii prin Legea nr. 15 din 25 martie 1993, publicata in Monitorul Oficial nr. 67 din 31 martie 1993. Potrivit articolului 2 din Legea 15/1993, aderarea Romaniei la aceasta Conventie se face cu urmatoarea rezerva: ,,in temeiul posibilitatilor conferite de articolul 25 par. 1 din Conventie, de a formula cel mult doua rezerve cu privire la dispozitiile Partii a II-a, Romania declara ca nu va aplica dispozitiile articolului 7, potrivit carora varsta minima a adoptatorului nu poate fi mai mica de 21 de ani si nici mai mare de 35 de ani, in legislatia romaneasca varsta minima fiind de 18 ani, fara limita maxima", si dupa o serie de modificari ale legislatiei anterioare, Parlamentul Romaniei a adoptat o serie de legi prin care a creat cadrul general al adoptiei interne si internationale. Anterior, Codul familiei reglementa doua feluri de adoptie, si anume: adoptia cu efecte restranse si adoptia cu efecte depline de filiatie fireasca. Adoptia cu efecte restranse - adoptia in temeiul careia adoptatul si descendentii sai deveneau rude cu adoptatorul, ei pastrandu-si, totodata, legaturile de rudenie cu rudele lor firesti. Adoptia cu efecte depline a fost si este si in prezent adoptia in temeiul careia adoptatul si descendentii sai devin rude numai cu adoptatorul si cu rudele acestuia, intocmai ca si cum adoptatul ar fi copilul firesc al adoptatorului, dar inceteaza legaturile de rudenie dintre adoptat si parintii firesti, precum si rudele acestora.
Deosebirea dintre cele doua feluri de adoptii consta in intinderea diferita a rudeniei pe care ele o stabilesc, precum si in faptul ca rudenia civila rezultata din adoptia cu efecte restranse se suprapunea peste rudenia fireasca, alaturi de care exista, in timp ce rudenia civila rezultata din adoptia cu efecte depline inlocuieste rudenia fireasca.
CONDITIILE SI REGIMUL JURIDIC AL ADOPTIEI INTERNE:
Elaborata in conformitate cu cerintele legislatiei europene si urmand o tehnica legislativa moderna si usor de urmarit de catre subiectii carora li se adreseaza, Legea 273/2004 porneste prin a enumera, in articolul 2, principiile care stau la baza procesului de adoptie.
Procedura de adoptie este reprezentata de principiul interesului superior al copilului. Acesta intervine ori de cate ori instantele trebuie sa ia o decizie in ceea ce priveste viitorul copiilor adoptati. Interesul superior al copilului trebuie insa cautat intr-un cadru familial. Articolul 2 stabileste principiul cresterii si educarii copilului intr-un mediu familial. Pentru incuviintarea adoptiei, autoritatile insarcinate cu incuviintarea adoptiei, vor cauta ca adoptatul sa fie integrat intr-un mediu familial care sa corespunda cu originile sale. Legea 273/2004 ridica la rang de principiu al adoptiei continuitatea in educarea copilului, tinandu-se seama de originea sa etnica, culturala si lingvistica. Toate etapele adoptiei trebuie parcurse avandu-se in vedere principiul informarii copilului si luarii in considerare a opiniei acestuia in raport cu varsta si gradul sau de maturitate.
Avand ca idee generala interesul superior al copilului, conditiile prevazute de Legea 273/2004 se refera la momentul la care poate fi o persoana adoptata (1.1), la persoanele care pot fi adoptate (1.2) si, nu in ultimul rand, la modalitatile prin care trebuie cautat consimtamantul parintilor firesti (1.3).
Legea 273 impune anumite conditii privitoare la capacitatea adoptatorilor si la modul in care trebuie desfasurata adoptia anumitor persoane intre care exista deja legaturi de rudenie. 
Cea mai importanta conditie prevazuta de Legea 273 este cea privitoare la consimtamantul parintilor firesti la adoptie. Avand in vedere ca nimeni nu poate fi constrans sa renunte la propriul copil, legea prevede o procedura speciala prin care sa se exprime consimtamantul parintilor firesti ai adoptatului. 
Consimtamantul la adoptie trebuie sa fie dat de catre parintii firesti ai copilului. In cazul in care este adoptat copilul si de catre sotul adoptatorului, consimtamantul trebuie exprimat de catre sotul care este deja parinte adoptator al copilului. De asemenea, avand in vedere importanta acestui consimtamant, dreptul de a si-l exprima este pastrat chiar si de parintii decazuti din drepturile parintesti. Daca unul dintre parinti este necunoscut, decedat, declarat mort sau disparut, consimtamantul celuilalt va fi suficient, iar daca si acesta lipseste va fi suficient consimtamantul tutorelui si al reprezentantului legal. Legea accepta lipsa consimtamantului numai in situatia adoptiei majorilor. 
O data cu solicitarea consimtamantului, instanta solicita Directiei raportul care confirma indeplinirea obligatiei de informare si consiliere a parintilor firesti. Pentru a asigura un consimtamant neviciat, Legea prevede ca acesta poate fi dat numai dupa trecerea unui termen de 60 de zile de la data nasterii copilului inscrisa in certificatul de nastere si lasa posibilitatea acestora de a-l revoca in termen de 30 de zile. (art.16)


Fisiere in arhiva (1):

  • Adoptie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Carol, R., Smith, 1993, Adoptie si plasament familial. Cum si de ce?, Editura Alternative, Bucuresti;
-  Legea nr. 272/2004, din 21.06.2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 557: 
-  Legea nr. 273/2004, din 21.06.2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 557;
-  Marginean, Ioan, 2000, Proiectarea cercetarii sociologice, Editura Polirom, Iasi;
-  LEGEA nr. 15 din 25 martie 1993 pentru aderarea Romaniei la Conventia europeana in materia adoptiei de copii, incheiata la Strasbourg la 24 aprilie 1967.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!