Aderarea Turciei la Uniunea Europeană

Extras din referat

Uniunea europeana este o entitate politica, sociala si economica, dezvoltata in Europa, ce este compusa din 27 tari. Tarile fondatoare sunt Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos, iar alte 21 de state au aderat sccesiv. Istoria Uniunii Europene este o extindere continua a democratiei. In mod evident, procesul de extindere va continua cel mult pana la Turcia care deja depaseste limitele geografice ale continentului european. Nu va fi posibil ca UE sa avanseze in Asia si Africa fara a-si pierde identitatea sau a-si risca iesirea de pe scena politica. Astfel, organizatia trebuie sa-si defineasca bine relatiile cu tarile care vor ramane definitiv la granita Uniunii.
Sistemul politic al Uniunii Europene este definit intr-o serie de tratate. Tratatele actuale si viitoare stabilesc pentru politica Uniunii Europene o serie de institutii. Sistemul politic rezultat din aceste acte reflecta prin structura sa principiul democratic al separarii puterilor in stat in puterea legislativa, executiva si juridica, iar in ce priveste procesul legislativ urmareste principiile subsidiaritatii si proportionalitatii. 
Republica Turcia, este o tara intinsa pe doua continente, aflata aproape in totalitate in peninsula Anatolia. Unii geografi considera Turcia ca o parte a Europei datorita anumitor caracteristici culturale, politice si istorice. Datorita pozitiei sale geografice intre Europa si Asia si intre trei mari, Turcia a fost o rascruce istorica, patria si campul de lupta a mai multor mari civilizatii si un centru de comert.
Republica Turcia a fost intemeiata la 29 octombrie, 1923 din ramasitele Imperiului Otoman. Originile Turciei moderne incep odata cu sosirea triburilor turce in Anatolia in secolul al 11-lea. In urma infrangerii turcilor selgiucizi de catre mongoli, un vid de putere a permis noii dinastii otomane sa devina o forta importanta in regiune. In secolul al 16-lea, ajuns la intinderea maxima, Imperiul Otoman acoperea Anatolia, Africa de Nord, Orientul Apropiat, Europa de sud-est si Caucazul. Dupa infrangerea suferita in primul razboi mondial, puterile invingatoare au cautat impartirea imperiului prin Tratatul de la Sevres. Cu sprijinul aliatilor, Grecia a invadat si ocupat orasul Izmir, in conformitate cu Tratatul. La 19 mai, 1919 a fost initiata o miscare nationalista sub conducerea lui Mustafa Kemal Pasa, un comandant militar care s-a distins in cursul bataliei de la Gallipoli. Kemal Pasa a incercat revocarea termenilor tratatului semnati de sultan la Istanbul, mobilizand fiecare parte a societatii turcesti, in ceea ce a devenit razboiul turc de independenta.
La 18 septembrie, 1922, armatele de ocupatie ale Antantei au fost invinse si tara eliberata. A urmat abdicarea sultanului la 1 noiembrie, 1922, astfel incheindu-se 631 de ani de stapanire otomana. In 1923 Tratatul de la Lausanne a recunoscut suveranitatea noii Republici Turce, iar Kemal a primit supranumele de Ataturk (insemnand Parintele Turciei) si a devenit primul presedinte al tarii. El a instituit mai multe reforme care au modernizat Turcia, desprinzand-o de trecutul ei otoman. In prezent exista conflicte interne cu populatia kurda care lupta pentru declararea unui stat independent.
Turcia este o republica parlamentara secularizata (in sens religios) fondata pe principiul separarii puterilor intre legislativ, executiv si sistemul judecatoresc, Constitutia fiind legea suprema a tarii.
Presedintele este seful statului si este ales cu o majoritate de doua terimi de catre Marea Adunare Nationala Turca (MANT), cunoscuta sub numele local de Meclis, pentru o singura legislatura de sapte ani. Pentru a fi eligibil pentru aceasta pozitie, un candidat trebuie sa fie cetatean turc cu varsta de peste 40 de ani, eligibil pentru MANT si trebuie de asemenea sa-si fi terminat studiile superioare. Presedintele conduce Consiliul National de Securitate si detine si pozitia de Comandant Sef. In timp de razboi, Seful Comandamentului General actioneaza in calitate de Comandant Sef in numele presedintelui. Presedintele are puterea de a promulga sau a retrimite legile parlamentului pentru reconsiderare, poate sa decida referendumuri populare, poate decide alegeri parlamentare, numeste primul ministru si poate accepta demisia sa; de asemenea, numeste si demite ministrii; ratifica si publica intelegerile internationale. In prezent presedintele Turciei este Ahmet Necdet Sezer (din 16 mai 2000).


Fisiere in arhiva (1):

  • Aderarea Turciei la Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!