Acțiunea socială în viziunea sociologului german Max Weber

Extras din referat

Max Weber economist si sociolog s-a nascut la Erfurt la 21 aprilie 1864 si a murit la 14 iunie 1920 la Munchen, fiind considerat unul dintre fondatorii gandirii sociologice moderne. Urmeaza cursuri la universitatile din Heidelberg, Berlin si Gottingen. Devine profesor la Universitatea din Berlin in 1894, la Freiburg im Breisgau in 1894, la Heidelberg intre 1897 si 1903 si la Munchen in 1919. Timp de cativa ani este editor la jurnalul german de sociologie "Archiv fur Sozialwissenschaft und sozialpolitik".
Definitia sociologiei si a actiunii sociale
Sociologia, in sensul folosit de Max Weber, este o stiinta preocupata de intelegerea interpretativa a actiunii sociale, de aceea avand o explicatie cauzala a cursului si consecintelor ei. Weber vorbeste despre "actiune" din perspectiva individului care asociaza un inteles subiectiv comportamentului sau, fie el vizibil sau ascuns, omis sau acceptat. Actiunea este "sociala" atata timp cat intelesul ei subiectiv tine cont de comportamentul altora si este, de aceea, orientat in cursul sau. 
Din perspectiva intelegerii actiunilor sociale, Boudon afirma ca nu exista actiuni in afara rationalitatii. Pentru Boudon nu exista actiuni irationale afirmand ca "sociologia actionalista afirma ca, in principiu, comportamentul unui actor este intotdeauna comprehensibil". 
Mergand mai departe, el considera ca "pentru a explica unele comportamente incomprehensibile, multe analize fac apel la notiuni cum ar fi cele de "alienare" sau "masochism"... cel mai adesea, ele nu fac decat sa traduca fie incapacitatea observatorului de a se pune in locul celui caruia ii observa comportamentul, fie preocuparea de a da prenotiunilor sale un aer obiectiv." 
Dimensiuni ale actiunii sociale
Actiunea sociala poate fi orientata spre comportamentul trecut, prezent sau viitor al altor persoane. Aceasta poate fi motivata de razbunarea unui atac anterior, apararea impotriva prezentului, sau masuri de aparare impotriva viitoarelor agresiuni. "Ceilalti" pot fi persoane individuale si pot fi cunoscute actorului ca atare, sau pot constitui o multitudine indefinita si pot fi in intregime necunoscuti ca individualitati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Actiunea Sociala in Viziunea Sociologului German Max Weber.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!