Abuzul Sexual Asupra Copilului

Extras din referat Cum descarc?

Definirea conceptului de ,,maltratare"
Chiar daca nu este un fenomen nou, maltratarea este un fenomen care a retinut atentia de abia la sfarsitul secolului al XIX - lea. Pana in acel moment, copiii erau considerati ca fiind o proprietate a parintilor si constituiau o resursa economica, reprezentand o mana de lucru in plus. De atunci, in tarile occidentale dezvoltate, a avut loc o redefinire culturala a reprezentarii copilului. Copilul este perceput acum ca un ,,bun de consum afectiv". El are o valoare afectiva si este perceput ca o garantie a unei relatii afective privilegiate. Termenul de maltratare a aparut in limba franceza in anul 1987 si face referinta la relele tratamente ale caror victime pot fi copiii: violete fizice, psihice, neglijari grave, abuzuri sexuale. 
In articolul 19 din Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, maltratarea este definita astfel: ,,orice forma de violenta, de tentativa sau de brutalizare fizica sau mentala sau de neglijare, de rele tratamente sau de exploatare, inclusiv violenta sexuala in timpul in care copilul se afla in ingrijirea parintilor sau a unuia dintre acestia sau a reprezentantilor legali ai acestora, sau in grija oricarei alte persoane careia i-a fost incredintat." 
Formele maltratarii
Din perspectiva consecintelor actului putem distinge:
- maltratarea de criza, care poate aparea in familiile cu o functionare normala, dar al caror ciclu de viata trece prin momente de adaptare care le pun in pericol echilibrul intern, copiii devenind atunci tapii ispasitori ai crizei. Daca asemenea situatii sunt rare, impactul asupra copiilor poate fi redus.
- maltratarea transgenerationala, este specifica familiilor al caror mod de viata este haotic, ale caror relatii sunt dezorganizate, fara o distributie clara si stabila a rol - statusurilor, situatie in care abuzul este interiorizat, naturalizat, perceput ca o modalitate oarecum normala de relationare si reprodus ulterior cu diverse prilejuri. Confundarea rolurilor se repeta de-a lungul mai multor generatii. 
In prezent, la nivel international, se opereaza cu urmatoarele forme ale maltratarii:
o abuzul fizic
o abuzul sexual
o abuzul emotional (psihologic
o neglijarea
Dintre formele maltratarii prezentate mai sus, am optat pentru a face o prezentare detaliata a aceea ce inseamna "abuz sexual asupra copiilor".
Abuzul sexual - definitie, manifestari, consecinte
Abuzul sexual se concretizeaza prin supuneri la practici de intruziune orala, genitala sau anala, exploatare sexuala, expunere la practici neconforme cu varsta, vizionaea de materiale video cu continut pornografic, inclusiv o mangaiere improprie varstei, sexului copilului, mimarea actului sexual - sunt considerate abuzuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abuzul Sexual Asupra Copilului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!