Windows Vista

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.1 Definirea sistemelor de operare

Sistemul de operare (SO) reprezinta ansamblul de programe care asigura utilizarea optima a resurselor fizice si logice ale unui sistem de calcul. El are rolul de a gestiona functionarea componentelor hardware ale sistemului de calcul, de a coordona si controla executia programelor si de a permite comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul. Folosirea hardware-ului unui sistem de calcul ar fi dificila si ineficienta in lipsa unui sistem de operare. Pe scurt, sistemul de operare este componenta software care coordoneaza si supravegheaza intreaga activitate a sistemului de calcul si asigura comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul.

Din punctul de vedere al interactiunii cu componentele hardware ale sistemului de calcul si dupa modul de implementare a software-ului, sistemul de operare este organizat pe doua niveluri: nivelul fizic si nivelul logic.

Nivelul fizic, acest nivel ofera servicii privind lucrul cu componentele hardware ale sistemului de calcul si cuprinde acele elemente care depind de structura hardware a sistemului. Tot in nivelul fizic sunt incluse programe a caror executie este indispensabila, de exemplu programul care lanseaza incarcarea automata a sistemului de operare, la pornirea calculatorului.

La acest nivel, comunicarea cu sistemul de calcul se realizeaza prin intermediul sistemului de intreruperi, prin care se semnaleaza anumite evenimente aparute in sistem; la aparitia unei intreruperi, controlul este dat unor rutine de pe nivelul urmator al sistemului de operare;

Exemplu : la sistemele de calcul compatibile PC, componenta sistemului de operare de pe nivelul fizic este componenta ROM-BIOS. Aceasta include programe grupate dupa functia lor in programele care se executa la pornirea sistemului de calcul : programul POST (Power-On Self-Test), care verifica starea de functionare a sistemului de calcul si programele de initializare a activitatii sistemului (rutina de incarcare a primului sector al discului sistem) ;

Nivelul logic include partea de programe a sistemului de operare si ofera utilizatorului mijloacele prin care poate exploata sistemul de calcul; comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul se realizeaza prin comenzi adresate sistemului de operare sau prin intermediul instructiunilor programelor pe care le executa; invers, comunicarea se realizeaza prin intermediul mesajelor transmise de sistemul de operare catre utilizator.

Programele nivelului logic adreseaza dispozitivele hardware prin intermediul programelor nivelului fizic al sistemului de operare si din acest motiv ele sunt independente de structura hardware a sistemului de calcul: nivelul fizic constituie o interfata intre hardware si nivelul logic al sistemului de operare.

Din punct de vedere functional, programele sistemului de operare se impart in doua categorii :

Componenta de comanda si control, care cuprinde programe ce au rolul de a asigura utilizarea eficienta a resurselor sistemului de calcul.

1.2 Dezvoltarea sistemelor de operare

Microsoft Windows este numele unei serii de sisteme de operare (in engleza Operating System sau OS) create de compania Microsoft. Microsoft a introdus Windows pe piata pentru prima data in noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfetele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul sa predomine pe piata de calculatoare mici, intrecand Mac OS, care fusese introdus pe piata mai inainte de catre compania Apple Computers, astazi numita Apple Inc La conferinta IDC Directions din 2004, vicepresidentele IDC Avneesh Saxena a constatat ca Windows detine aproximativ 90 % din piata de sisteme de operare.

Interesant este ca fabricantii de calculatoare personale, anticipind acest success a lui WINDOWS, luau masuri pentru a putea oferi utilizatorilor de calculatoare noi produse care sa poata combina cele mai recente inovatii hardware cu noile versiuni Windows.

Versiunea cea mai noua de Windows existenta pe piata este Windows Vista, cu mai multe editii (subvariante). Versiunea urmatoare se numeste "Windows 7" si ea este planificata pentru punerea in vanzare in decursul anului 2009.

1.2.1 Versiuni de operare pe 16 biti si cele hibride pe 32 biti:

Versiunile Windows 16-biti includ: Windows 1.0 (1985), Windows 2.0 (1987) si ruda sa apropiata Windows/286. Versiunile vechi de Windows erau deseori considerate doar o imbunatatire sau varianta grafica a sistemului de operare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Windows Vista.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 894 cuvinte
Nr caractere:
15 756 caractere
Marime:
1.32MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sisteme de Operare
Tag-uri:
windows, sistem de operare, computere
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Sus!