Cuprins
- Cuprins
- 1.Caracterizarea fizico-chimică a uleiului de soia 3
- 2.Stabilirea tipului de pompă 3
- 3. Alegerea pompei in functie de procesele tehnologice si transport 4
- 4.Alegerea pompei in funcţie de materialul de construcţie,gradul de incărcare,agresivitate si mediul de lucru 4
- 5.Caracteristicile tehnice si constructive ale pompei MUA,MU,MUR 5
- 6.Calculul înălţimii manometrice 5
- 7.Calculul puterii utile 6
- 8.Calculul puterii la arborele pompei 7
- 9.Calculul puterii minime a motorului electric 7
- 10.Reprezentarea grafică a puterilor si compararea cu domeniul de utilizare a pompei MUA,MU,MUR 8
- BIBLIOGRAFIE: 9
Extras din referat
1.Caracterizarea fizico-chimică a uleiului de soia
Soia are un conţinut foarte bogat in proteine – 40 % (în timp ce carnea are doar 15-25 %), glucide (10-15 %), minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, sulf), vitamine (A, B1, B2, D, F, E), lecitină (ca şi cea din gălbenuşul de ou), ceruri, răşini, celuloză. Conţinutul în aminoacizi esenţiali şi neesenţiali este, procentual, dublu faţă de carne. Din acest conţinut decurg proprietăţile generale pentru care uleiul de soia este foarte recomandat în alimentaţie, reprezentand un aliment complet constructiv (de muşchi, oase, nervi) şi uşor digerabil, este un aliment energetic, remineralizant şi echilibrant celular, impiedicand ingrasarea.
Uleiul de soia contine acid arahidonic ce ii asigura puternice proprietati in reducerea colesterolului din sange (care formează ateroame pe pereţii arterelor şi generează chiar infarct miocardic şi angină pectorală), in ameliorarea ulcerului gastric si duodenal precum si in obstructii intestinale. Acest ulei poate fi păstrat timp îndelungat, fără a-şi pierde calităţile.
Uleiul de soia nu este coroziv ,rafinat acid linoleic 50%,avînd următoarele caracteristici:
-densitate cinematică ρ=919,4
-vâscozitate dinamică η=57,8x10³=57800
-vâscozitate cinematică γ=57800/919,4=62,82
2.Stabilirea tipului de pompă
Alegerea tipului de pompă se relizează dupa domeniul de lucru al pompelor.Principalii parametrii de lucru sunt debitul (Q) şi înălţimea de refulare (H).Domeniul de utilizare a pompelor este dat de corelatia debit înăltime de refulare şi debit-vascozitate.Figurile 1 si 2 permit alegerea tipului de pompă după aceste corelaţii in funcţie de cei trei parametrii:debit, înălţime şi vâscozitate.
Potrivit cerintelor impuse uleiul de soia trebuie transportat la o temperatură de 20 de grade Celsius cu un debit de 21 m³/h la înălţimea de 15m.
Fig 1. corelaţie debit-înălţime Fig.2 Corelaţie debit vâscozitate
Din figura 1 şi 2 reiese că pompa folosită pentru transportul uleiului este de tip centrifugal.
3. Alegerea pompei in functie de procesele tehnologice si transport
Alegerea tipului de pompă pentru transportul uleiului de soia se face dintre pompele care se afla in cadrul transportului de ulei.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Transport Ulei de Soia cu Pompa Centrifugala.docx