Teorii ale dreptatii sociale

Extras din referat Cum descarc?

Alegerea teoriei 
Utilitarismul: Doctrina etica probabil cea mai celebra in traditia filozofiei morale anglofone, menita sa explice de ce unele actiuni sunt juste, iar altele nejuste. Epoca de glorie a utilitarismului a fost de la sfarsitul sec al- XVIII -lea pana la utimul sfert al secolului al XIX- lea. 
In formularea sa initiala, utilitarismul se infatisa foarte simplu, poate chiar dezolant de simplu J.S.Mill scria: "Crezul care accepta drept temei al moralei utilitatea sau Principiul Maximei Fericiri sustine ca actiunile utile sunt juste exact in masura in care tind sa promoveze fericirea, nejuste in masura in care tind sa produca opusul fericirii. Prin fericire se intelege aici placerea si absenta durerii, iar nefericirea durerea si lipsa placerii". 
Dupa principiul celei mai mari fericiri, scopul supreme este o viata lipsita pe cat posbil de durere, bogata pe cat posibil in placeri, deopotriva din punctul de vedere al cantitatii ci si al calitatii. (G. Ratulea apud J.S. Mill )
Statul bunastarii generale
Definitie: ansamblu de activitati si servicii de reglementare a veniturilor, provenite din transferuri, exercitate de puterea publica in vederea cresterii bunastarii. 
Scop: interventia specifica a statului prin intermediul politicilor publice pentru asigurarea protectiei membrilor sai, pentru a reconstrui o egalitate reala (dincolo de cea formala, considerata insuficienta) si de a corija efectele dureroase ale pietei. 
Identificarea principiului care sta la baza politicii sociale alese
Bunastarea copiilor de etnie roma, in invatamant (interesul superior al copilului).
Identificarea problemei 
Natura si cauzele problemei sociale
Copiii romi constituie una dintre cele mai defavorizate categorii de copii si au nevoie de mult sprijin pentru a depasi situatia in care se afla. Respectarea si implementarea dreptului copiilor romi la educatie constituie principala conditie pentru viitoarea imbunatatire a situatiei lor. Toti copiii au dreptul la sanse egale. Azi, copiii romi au inca de infruntat, pentru a-si gasi un loc in societate. Sperantele lor vor putea fi la fel de indraznete ca sperantele copiilor romani atunci cand mamele romance nu-si vor mai ameninta copiii ca, daca nu sunt cuminti, ii "dau la tigani", atunci cand mamele rome nu le vor mai spune copiilor lor ca n-are nici un rost sa viseze la o facultate pentru ca n-au cum face fata intre romani. 
Discriminarea reprezinta orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice (DEX, 2012).
Segregarea copiilor romi in sistemul educational ramane o provocare majora in Europa de Est, inclusiv in Romania, conform The National Report regarding Roma Inclusion in Early Child Development Services - Open Society Foundations, Roma Education Fund and UNICEF, 2010. 
Potrivit acestui raport, 60% dintre copiii care studiaza in clase sau centre speciale, ori in scoli segregate, sunt copii de etnie roma. Rezultatele unei cercetari din 2008 a organizatiei Romani CRISS arata ca in 67% din cele 90 de scoli participante la studiu, copiii romi sunt victimele unei forme de segregare. 47% dintre parintii romi intervievati in cadrul unui studiu realizat de UNICEF si Romani CRISS in 2011 considera ca, in general, in scoala, un copil rom este tratat la fel cu un copil nerom, in timp ce 39,9% raspund ca un copil rom este tratat, de regula, mai prost. Mai mult de trei sferturi dintre subiectii romi din esantion (76,6%) nu au auzit de Ordinul Ministerului Educatiei din 2007 privind interzicerea segregarii scolare a copiilor romi. Dintre parintii care au auzit de acest ordin al ministerului, 66,4% s-au informat din mass-media si 29,3% dintre parinti au informatia de la scoala.
Copii romi in mediul scolar
Situatia copiilor romi este una critica, majoritatea apartinand unor familii extrem de sarace. Multi dintre ei abandoneaza scoala datorita lipsurilor materiale, iar cei care continua sunt deseori discriminati fata de colegii lor: pusi in ultimele banci ale clasei, tratati cu indiferenta, sau, mai rau cateodata, agresati verbal de catre copii sau profesori. 
Integrarea populatiei rome continua la varsta scolii, o scoala careia ii revine ca misiune promovarea printre profesorii si elevii celorlalte nationalitati, valorile si cultura elevilor etnici. Trebuie incurajata dorinta rromilor de integrare si accentuat ca integrarea nu inseamna pierderea culturii traditionale.
Politica sociala destinata rezolvarii problemei
Luand in considerare dificultatile cu care se confrunta cetatenii romani de etnie roma si avand in vedere dorinta de a identifica solutii optime pentru rezolvarea acestora, in anul 2001, se publica in Monitorul Oficial Hotararea de Guvern nr. 430/2001 privind aprobarea strategiei Guvernului Romaniei de imbunatatire a situatiei romilor. Astfel pentru a putea aplica aceasta strategie, GR adopta urmatoarele principii directoare:


Fisiere in arhiva (1):

  • Teorii ale dreptatii sociale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Giddens, A., (2010) Sociologie, editia a V-a, Editura ALL, Bucuresti
Zamfir, C., (2002) Indicatori privind comunitatile de romi din Romania, Editura Expert, Bucuresti
Zamfir, C., Preda, M., (2002) Romii in Romania, Editura Expert, Bucuresti 
UNICEF (2010) The National Report regarding Roma Inclusion in Early Child Development Services - Open Society Foundations, Roma Education Fund
***Ordonanta nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare
***Hotararea de Guvern nr. 430/2001 privind aprobarea strategiei Guvernului Romaniei de imbunatatire a situatiei romilor
***(2012) Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, editia a II-a revazuta si adaugita, Academia Romana, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti
***http://www.mediafax.ro/externe/discriminarea-romilor-o-problema-care-persista-in-romania-7457367 accesat in data de 15.05.2016, ora 14:22


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!