Subiecte Posibile - Sisteme Expert

Extras din referat Cum descarc?

1. Prezentati sumar domeniile care au contribuit la fundamentarea inteligentei artificiale si enuntati criteriile care diferentiaza programele de inteligenta artificiala de programele informatice conventionale.
Stiintele economice si domeniile lor (managementul, productia, marketingul, finantele, contabilitatea, gestiunea resurselor umane, etc.) sunt in practica realizate de catre oameni cu performante diferite care trebuie sa faca fata sarcinilor nestructurate, non-liniare, dinamice si stochastice, cu luarea in seama, simultan, a aspectelor cantitative si calitative, in care intervin intuitia, experienta si inteligenta, notiuni vag definite, percepute cu aproximatie si avand consecinte asupra comportamentului in interactiunile cu mediul intern si extern.
criteriul PIA P.Conventionale
Natura prelucrarii In principal simbolica In principal numerica
Natura intrarilor Pot fi incomplete Obligatoriu complete
Cautarea In principal euristica Algoritmica
Explicatii Ofera explicatii Uzual nu ofera
Scopul principal Cunoasterea Date si informatii
Structura Separarea cunoasterii de
control Controlul este integrat cu
datele si informatiile
Natura iesirilor Pot fi incomplete Obligatoriu corecte si
complete
Intretinerea si actualizarea Relativ usoara datorita modularitatii
cunoasterii Uzual dificila
Hardware In principal PC-uri si statii
de lucru Toate tipurile de calculatoare
Capacitatea de rationament Da Nu
2. Specificati si comentati zece momente esentiale din istoria inteligentei artificiale.
Chiar daca inteligenta artificiala este unul dintre cele mai recente domenii ale tehnologiei de varf, ea are deja o istorie strans legata de aceea a tehnologiei informationale. Iata numai cateva repere istorice importante:
- 3000-2778 s-a realizat in Egipt primul sistem expert pe hartie de papirus cu aplicatie in chirurgie.
- 200 I.C. in China s-au realizat automate si orchestre mecanice
- 1930 D.C. se utilizeaza un analizor diferential in reglarea tirurilor artileriei.
- 1936, Alan Turing prezinta o masina capabila sa solutioneze orice problema din matematici cu ajutorul unui alfabet si un set de reguli;
- 1950, Isaac Asimov prezinta cele trei legi ale roboticii;
- 1955, Allen Newell, J.C. Shaw si Herbert Simon au realizat primul limbaj de programare in inteligenta artificiala IPL II (Information Processing Language II);
- 1956, La colocviul de la Darthmouth College din New Hampshire (SUA) se lanseaza
termenul "inteligenta artificiala" de catre John McCarthy acceptat unanim pentru a desemna o noua stiinta si tehnologie;
- 1959, Apare limbajul LISP, primul utilizat pe scara larga in inteligenta artificiala (John McCarthy);
- 1965, Incepe proiectul DENDRAL, primul sistem expert, destinat analizei structurilor moleculare (B. Buchanan, E. Feigenbaum, J. Lederberg). Logica Fuzzy-Zadeh;
- 1967, S-a creat primul laborator de inteligenta artificiala la M.I.T. (SUA);
- 1970, Este creat sistemul expert MYCIN pentru diagnostic medical si apare limbajul PROLOG realizat de Alain Colmerauer si Roussel (Franta).
3. Prezentati cinci definitii reprezentative pentru inteligenta artificiala.
- E. Feigenbaum si P. Mc Corduck: termenul latin "intelegere" inseamna a alege dintre, a intelege, a percepe si a sti, iar obiectul capabil de a reuni, a aduna, a alege, a intelege, a percepe si a sti este un obiect cu inteligenta artificiala.
- Clyde W. Holsapple si Andrew B. Winston: inteligenta artificiala se straduieste sa creeze
masini capabile de comportament inteligent asa cum se observa la oameni, iar aptitudinea de a intelege limbajul natural si de a rationa sunt doua chei importante ale inteligentei.
- Patrick Winston: inteligenta artificiala se ocupa cu studiul ideilor care permit calculatoarelor sa efectueze acele lucruri care fac pe oameni sa para inteligenti. 
- Luca Dan Serbanati si Cristian Giumale: prin inteligenta artificiala se intelege acea parte a informaticii care se ocupa cu proiectarea si construirea masinilor inteligente, acele masini capabile sa realizeze functii ale intelectului uman.
- Russel si Norvig:sistemele inteligente sunt acele sisteme care gandesc si actioneaza ca oamenii, in sensul ca gandesc rational si actioneaza rational.
- Elaine Rich: inteligenta artificiala este domeniul care studiaza cum se face ca sa se execute cu calculatorul electronic sarcini pentru care omul este astazi cel mai bun.
- Mihai Draganescu: inteligenta artificiala este o derivata a inteligentei naturale care capata forme concret sociale, in sensul ca dezvolta inteligenta sociala in mod direct si indirect, ca urmare a manifestarii intereselor in activitatea economico-sociala.
4. Specificati si comentati politicile managerilae asupra cunoasterii.
Sistemele inteligente joaca un rol interesant in politicile manageriale asupra cunoasterii referitoare la: (1) competitivitatea firmei, (2) calitatea totala, (3) rapiditatea reactiei fata de competitori, (4) reducerea costurilor, (5) coerenta si dinamism in comportament. Datorita faptului ca, astfel de politici sunt considerate cele mai rentabile pentru intreprindere specialistii insista asupra managementului cunoasterii, aspect care necesita capitalizarea si transmiterea cunoasterii (know-how, savoir-faire), largirea patrimoniului de cunoastere prin tezaurizare ajungandu-se la fundamentarea conceptului de memoria intreprinderii - (ansamblul bunurilor nemateriale care constituie principala bogatie a intreprinderii.
Flux de expertiza
Flux de cunoastere
Str. Sistemica a intreprinderii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte Posibile - Sisteme Expert.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!