Sistemul de Fișiere FAT

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul de fisiere FAT
FAT ( File Alocation Table) - tabela de alocare a fisierelor.
Orice sistem de operare se bazeaza pe unul sau mai multe sisteme de fisiere, care sunt modelele folosite pentru a memora fisierele pe unitati de stocare. Exista multe sisteme de fisiere ca, de exemplu, FAT, NTFS ( New Technology File System), HPFS ( High Performance File System), CDFS ( CD-ROM File System) si asa mai departe. Windows 98 poate utilize 4 sisteme de fisiere: FAT 16, FAT 32, CDFS si UFS (Universal File System) pentru unitati de DVD-ROM.
FAT este principalul sistem de administrare al fisierelor dezvoltat pentru DOS si Windows. Sistemul FAT este considerat relativ simplu, acesta fiind unul din motivele pentru care este cel mai popular format pentru discurile flexibile. Este suportat, virtual, de multe sisteme de operare si adesea este folosit pentru distribuirea informatiilor intre mai multe sisteme de operare instalate pe acelasi calculator intr-un mediu multibooting.
FAT a fost dezvoltat de mult timp, acesta fiind unul din motivele pentru care astazi este destul de criticat;
FAT induce in timp o fragmentare importanta a fisierelor pe disc, aceasta avand drept consecinta scaderea vitezei de accesare a fisierelor;
FAT nu pastreaza informatii redundante necesare pentru recuperarea datelor in cazul unei defectiuni a sistemului; intr-adevar, exista o copie a tabelului de alocare insa aceasta, de cele mai multe ori nu poate rezolva problemele aparute;
FAT nu dispune de nici un mecanism pentru prevenirea accesului neautorizat la fisiere, atributele asociate fisierelor fiind minimale;
Primele versiuni de FAT aveau limitate numarul de caractere pentru numele si extensia fisierului (8+3); prin VFAT, o varianta modernizata, s-a extins totusi la 255 numarul de caractere al numelui si extensiei;
Organizarea, prin clustere de mari dimensiuni, iroseste spatiul pe discurile de mare capacitate, spatiu inaccesibil sistemului dar accesibil unor aplicatii perfide; spatiul respectiv este denumit slack file. FAT a debutat o data cu DOS 1.0 in 1983. Varianta initiala era destinata numai discurilor flexibile si nu admitea existenta directoarelor. Datorita dimen!siunii reduse a discurilor, primele sisteme FAT erau realizate pe 12 biti, dimensi!une acceptabila pentru discurile flexibile cu care lucra sistemul de operare DOS1.0 (12 biti semnifica 4096 de sectoare adresabile adica o capacitate de 2MB, mai mare decat cei 1.44 MB ai discului). Acest sistem de administrare a capatat denumirea de FAT12.
Ulterior, DOS 2.0 a inclus si suportul pentru subdirectoare, precum si FAT pe 16 biti necesar pentru utilizarea primelor hard discuri de 5 MB. Cele 65536 de locatii permiteau adresarea unui disc de 32 MB, suficienti la data respectiva. Sistemul a capatat denumirea de FAT16.
Odata ce hard discurile au incepu sa creasca in dimensiuni, FAT16 a inceput sa aiba probleme in administrarea intregului spatiu util de pe un hard disc. Solutiile au constat in partitionarea discului (impartirea in mai multe volume logice de sine statatoare) si in introducerea clusterelor care au marit, virtual, capacitatea de stocare a unei unitati de alocare. In principal, aceste facilitati au aparut odata cu Windows 95 care a mai eliminat o limitare a sistemului clasic: prin VFAT (virtual FAT) era eliminata regula numelor de fisiere 8+3.
Din 1997, cresterea in dimensiuni a clusterelor a fost epuizata: clusterul maxim era de 32768 octeti, ceea ce insemna ca Windows 95 nu putea vedea discuri mai mari de 2 GB. In consecinta, pentru urmatorul sistem de operare, Windows 95 OSR2, s-a introdus FAT32, sistem care permitea adresarea a 268 435 456 clustere (deocamdata nu sunt folositi decat 28 de biti din cei 32; valoarea reprezinta 228). In aceste conditii, dimensiunea clusterelor a putut fi redusa inapoi la 4 KB (8 sectoare), fiind totusi posibila adresarea unui disc de 1TB. O consecinta pozitiva rezultata din scaderea dimensiunii clusterului a fost si utilizarea mai eficienta a spatiului pe disc.
Sistemele de operare alternative pentru PC, de exemplu OS/2, BeOS, FreeBSD, LINUX etc. dispun si ele de variante care suporta VFAT si FAT32.
o Structura FAT 
Sistemul de fisiere FAT pe un disc flexibil sau o partitie de hard disc este format din urmatoarele structuri:
1. Partition Boot Sector (sector pentru initializare) formata din unul sau mai multe sectoare dispuse la inceputul discului care include mai multe informatii referitoare la proprietatile generale ale discului si codul masina folosit de sistemul de operare pentru initializare.
2. File Allocation Table (tabelul de alocare al fisierelor), o structura dupa care a luat numele chiar sistemul de administrare; este formata dintr-o lista de legaturi care memoreaza ordinea logica a clusterelor pe disc; cu aceste informatii, clusterele sunt inlantuite unul dupa altul pana cand se formeaza un fisier complet; din motive de siguranta tabelul FAT este duplicat.
3. Root directory (directorul radacina) asociat partitiei are o dimensiune memorata in sectorul Boot si contine informatii pentru fisierele si subdirectoarele subordonate directorului principal, informatii referitoare la numele si extensia lor, adresa primului cluster, atribute etc.
4. Zona de date este locul unde sunt memorate fisierele si ocupa, bineinteles, cea mai mare parte a discului; fisierele sunt sparte in bucati egale cu dimensiunea unui cluster, adresele logice ale fiecarui fragment de fisier fiind pastrate in FAT.
Structura si deplasamentul in sectoare al fiecarei zone, pentru o discheta de 3" 1/2  cu 224 de intrari in root este prezentata in Figura 1.1.
Figura 1.1 Structura sistemului de fisiere FAT.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Fisiere FAT.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!