Sisteme de Operare

Extras din referat Cum descarc?

Sisteme de operare
1. Definitii, componente, clasificari 
Sistemul de operare reprezinta ansamblul de programe care asigura utilizarea optima a resurselor fizice si logice ale unui sistem de calcul. El are rolul de a gestiona functionarea componentelor hardware ale sistemului de calcul, de a coordona si controla executia programelor si de a permite comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul. Folosirea hardware-ului unui sistem de calcul ar fi dificila si ineficienta in lipsa unui sistem de operare. Pe scurt, sistemul de operare este componenta software care coordoneaza si supravegheaza intreaga activitate a sistemului de calcul si asigura comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul.
Din punctul de vedere al interactiunii cu componentele hardware ale sistemului de calcul si dupa modul de implementare a software-ului, sistemul de operare este organizat pe doua niveluri:
a. nivelul fizic include componenta firmware a sistemului de calcul; acest nivel ofera servicii privind lucrul cu componentele hardware ale sistemului de calcul si cuprinde acele elemente care depind de structura hardware a sistemului. Tot in nivelul fizic sunt incluse programe a caror executie este indispensabila, de exemplu programul care lanseaza incarcarea automata a sistemului de operare, la pornirea calculatorului.
La acest nivel, comunicarea cu sistemul de calcul se realizeaza prin intermediul sistemului de intreruperi, prin care se semnaleaza anumite evenimente aparute in sistem; la aparitia unei intreruperi, controlul este dat unor rutine de pe nivelul urmator al sistemului de operare;
Exemplu : la sistemele de calcul compatibile PC, componenta sistemului de operare de pe nivelul fizic este componenta ROM-BIOS. Aceasta include programe grupate dupa functia lor in :
- programele care se executa la pornirea sistemului de calcul : programul POST (Power-On Self-Test), care verifica starea de functionare a sistemului de calcul si programele de initializare a activitatii sistemului (rutina de incarcare a primului sector al discului sistem) ; 
- rutinele care fac posibila utilizarea componentelor fizice ale sistemului de calcul, rutine numite drivere fizice ; ele ofera servicii pentru lucrul cu configuratia hardware standard a sistemului de calcul : consola, tastatura, imprimanta, perifericele standard si ceasul sistemului. Avantajul acestei solutii este ca asigura independenta software-ului de pe nivelul logic fata de caracteristicile constructive ale componentelor hardware de baza, ele fiind tratate unitar, prin intermediul driverelor.
b. nivelul logic include partea de programe a sistemului de operare si ofera utilizatorului mijloacele prin care poate exploata sistemul de calcul; comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul se realizeaza prin comenzi adresate sistemului de operare sau prin intermediul instructiunilor programelor pe care le executa; invers, comunicarea se realizeaza prin intermediul mesajelor transmise de sistemul de operare catre utilizator.
Din punct de vedere functional, programele sistemului de operare se impart in doua categorii :
a. Componenta de comanda si control, care cuprinde programe ce au rolul de a asigura utilizarea eficienta a resurselor sistemului de calcul. 
b. Componenta de servicii, care cuprinde programe destinate minimizarii efortului uman implicat de utilizarea sistemului de calcul. 
1.1. Resursele unui sistem de calcul; gestionarea resurselor
Pentru a executa un program, intr-un sistem de calcul secvential cu program memorat, este necesara incarcarea acestui program in memoria interna a sistemului de calcul. Sub controlul unitatii centrale de prelucrare (UCP) sunt executate, secvential, instructiunile programului. Executarea unei instructiuni program poate presupune:
- alocarea unitatii aritmetico-logice (UAL), pentru efectuarea de operatii aritmetice sau logice asupra datelor prelucrate de program; 
- alocarea unui dispozitiv periferic, pentru realizarea unui schimb de informatii intre acesta si memoria interna afectata programului; 
- alocarea de spatiu in memoria externa a sistem de calcul, pentru stocarea informatiilor manevrate de program; 
- accesarea unei anumite structuri de date (de exemplu un fisier din memoria externa);


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Operare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!