Sisteme de Operare

Extras din referat Cum descarc?

REFERAT
SISTEME DE OPERARE
CE ESTE UN SISTEM DE OPERARE
In general, interactiunea dintre calculator si utilizator poate fi descrisa la nivel simplist astfel:primul lanseaza in executie programe, iar cel de-al doilea realizeaza executia propriu-zisa a acestora, incluzand aici si rezultatele obtinute cel mai adesea prin intermediul ecranului, intr-o forma grafica sau textuala.
Din punct de vedere al utilizatorului, calculatorul consta din doua categorii dinstincte de componente:
- Hardware: reprezentand circuitele fizice din care este alcatuit calculatorul;
- Software: programele care sunt stocate de calculator si care, in urma executiei, pot realiza diferite sarcini specifice.
Desigur, un calculator nu poate exista fara hardware, dar si software-ul este la fel de indinspensabil; un calculator oricat de puternic ar fi este complet inutil fara software, el nestiind alceva decat sa execute programe.
Daca transferurile de date intre procesor si memoria calculatorului se desfasoara relativ usor, comunicatia cu dispozitivele periferice este mai dificila, din cauza complexitatii unora dintre ele si din pricina faptului ca exista o sumedenie de tipuri (fiecare cu propriile caracteristici si moduri de interactiune) de astfel de dispozitive .
De asemenea, gestiunea tuturor resurselor unui sistem de calcul este o problema care prezinta dificultatii. Fiecare program care se executa pe respectivul sistem ar trebui sa trateze toate aceste aspecte, ceea ce ar duce la mari complicatii.
Pentru a evita aceste complicatii inutile a programelor, s-a recurs la solutia
realizarii unui program intermediar, interpus intre hardware si programele de aplicatii.
Un asemenea program special, care ruleaza in permanenta de la pornirea calculatorului si pana la oprirea lui este sistemul de operare. Acest program special se ocupa de gestiunea resurselor sistemului de calcul, oferind diferite servicii aplicatiilor propriu-zise. Astfel, un program de aplicatie nu trebuie sa cunoasca toate detaliile privind accesul la o anumita resursa, ci poate solicita ajutorul sistemului de operare, care faciliteaza accesul la aceasta resursa.
Deoarece toate programele depind de sistemul de operare, o eroare strecurata intr-un sistem de operare poate avea efecte mult mai grave decat o eroare aparuta in cadrul unui program de aplicatie, deoarece eroarea va afecta orice program care se executa pe calculatorul avand instalat sistemul de operare in cauza.
Cea mai importanta componenta a sistemului de operare o reprezinta nucleul. Functionalitatile nucleului pot fi mai extinse sau mai reduse, dupa cum l-au conceput realizatorii sai, dar intotdeauna este raspunzator pentru functionarea stabila a calculatorului.
Fragmentele de cod (rutinele) care contin nucleul au posibilitatea de a interveni direct, in cazuri extreme, in executia programelor de aplicatii, mergand pana la terminarea fortata a acestora daca nu se conformeaza anumitor reguli.
Evident, calitatea nucleului reprezinta un factor critic in functionarea in bune conditii a sistemului. Un nucleu scris cu erori va conduce aproape sigur mai devreme sau mai tarziu, la blocarea calculatorului si pierderi de date. 
Alaturi de nucleu, sistemul de operare este compus si dintr-un set de drivere, componente optionale care faciliteaza comunicarea cu diverse periferice.
In afara de nucleu si drivere, sistemul de operare ofera numeroase utiltitare pentru realizarea diverselor actiuni de mentenanta a componentelor sale.
Tot sistemul de operare, pune la dispozitie un interpretor de comenzi, numit si sheel care prezinta o interfata text sau grafica prin intermediul careia utilizatorul are acces la resurse si poate poate utiliza diverse comenzi ale interpretorului.
Sistemele de operare ofera si posibilitatea utilizarii unui mediu grafic, acesta fiind o parte componenta a sistemului sau fiind extern.
Daca exista posibilitatea ca mai multe persoane sa poata avea acces simultan la sistem, eventual de la distanta , atunci sistemul se numeste multi-user (multi-utilizator).
Daca sistemul permite executia mai multor programe simultane la un moment dat, atunci el este multi-tasking.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Operare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!