Resursele SC și Posibilitățile Gestiunii Lor

Extras din referat Cum descarc?

1 Notiuni preliminarii
Un sistem de calcul(SC) constituie un ansamblu functional destinat prelucrarii automate a datelor. In scopul procesarii automate a datelor, sistemul de calcul dispune atat de resurse fizice, echipamente care intra in arhitectura calculatorului, cat si de resurse logice, o colectie de programe ce determina prelucrarile care se fac asupra datelor, prin intermediul echipamentelor fizice 
Sub o abordare mai generala, componentele unui sistem de calcul se raporta la una dintre urmatoarele categorii:
- HARDWARE-componenta materiala, adica totalitatea echipamentelor fizice ale calculatorului, folosite la culegerea, memorarea, procesarea, transmiterea si redarea datelor. 
- SOFTWARE- include componentele logice ale calculatorului, ca produse program care indica componentelor fizice interpretarea semnalelor si operatiile de efectuat asupra datelor. Software-ul la randul sau se imparte in Software de sistem: a)Sistemul de operare, b)Sistemul de programare; Software utilitar si Software de aplicatie.
- FIRMWARE-componenta de programe incarcate in memoria constanta ROM (Read Only Memory) de catre producator. (Fig. 1). 
Un rol de mare importanta revine sistemului de operare(SO), anume acelei componente software care coordoneaza si controleaza resursele fizice ale calculatorului si intermediaza dialogul om-calculator. Sistemul de operare este constituit dintr-o serie de rutine software ce asigura interfata intre componenta hardware si programele de aplicatii, celelalte componente software sunt guvernate de catre sistemul de operare si ruleaza sub indrumarea acestuia(Razvan Zota. Sisteme de operare pentru retele de calculatoare. Bucuresti, Editura Economica, 2002). Accesul la resursele sistemului de calcul se face numai prin intermediul sistemului de operare. Aici subantelegem prin resursele sistemului de calcul, totalitatea componentelor fizice sau logice ale sistemului de calcul, care pot fi solicitate, la un moment dat, in timpul executiei unui program.
2 Resursele fizice ale unui sistem de calcul
Un sistem de calcul este un ansamblu de resurse. Din punct de vedere functional-constructiv, adica fizic, se deosebesc urmatoarele resurse de baza ale calculatorului :
- microprocesorul, denumit si UCP(Unitatea Centrala de Prelucrare), este componenta care controleaza modalitatea de functionare a calculatorului si executa si operatiile de procesare a datelor;
- memoria principala, numita si memorie operativa sau memorie cu acces arbitrar)RAM-Random Acces Memory), pentru memorarea temporara si extragerea operativa a informatiilor;
- interfetele de intrare/iesire-necesare pentru asigurarea interactiunii calculatorului cu mediul extern(tastatura,soricelul,monitorul);
- componenta de conexiune -magistrala de sistem este mecanismul ce ofera modalitatea de comunicare intre componentele sistemului;
- o componenta esentiala constituie si memoria externa, in forma de discuri flexibile si compact-discuri, ca spre exemplu, folosite pentru memorarea de lunga durata a unor cantitati mari de informatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Resursele SC si Posibilitatile Gestiunii Lor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!