Modelul unui Sistem Informatic Bancar

Extras din referat Cum descarc?

1. Prezentare generala a sistemului informatic bancar
Una din componentele importante ale unei institutii de credit este sistemul informatic si de comunicatii, "motorul" care asigura suportul informatiilor necesare bunei functionari, dar si accesul rapid si securizat la aceste informatii. 
Sistemul informatic are doua componente majore: infrastructura hardware si de comunicatii pe de o parte (echipamentele de calcul, servere, statii de lucru, elemente de conectica - hub-uri, switch-uri, modem-uri, routere, firewall-uri etc.), si componenta software (sisteme de operare, sisteme de gestiune a bazelor de date - SGBD -, baze de date, aplicatii etc.), pe de alta parte. Elementul de legatura intre aceste doua componente este politica de securitate, ca ansamblu de reguli si proceduri de asigurare a integritatii si confidentialitatii informatiilor. 
In conditiile in care accesul rapid la informatii este un element vital al succesului in orice domeniu de activitate, sistemele informatice cu operare "in timp real" a datelor intre locatiile bancilor sunt singurele viabile la momentul actual. 
O alta caracteristica vitala a sistemelor informatice bancare este disponibilitatea: asigurarea continuitatii in functionare. De asemenea, consistenta, integritatea si securitatea datelor fac dintr-un sistem informatic bancar elementul principal in cadrul managementului riscului operational si reputational. 
Inima unui sistem informatic bancar este constituita din baza de date a acestuia, de sistemul de stocare, inregistrare, prelucrare si analiza al informatiilor necesare operatiilor zilnice, dar si ca element de decizie pentru strategia de management. 
In functie de strategia de functionare si de dezvoltare a bancilor sunt folosite doua tipuri de sisteme informatice client/server: cu baze de date centralizate si cu baze de date distribuite. 
Modelul cu baza de date centralizata presupune ca toate locatiile (sucursale, agentii, centrala) folosesc o baza de date unica, ce contine toate informatiile legate de clienti, conturi, operatii, produse bancare. Planul de conturi contine informatii despre locatia contului respectiv, iar fiecare client are atasat la codul unic de identificare, codul sucursalei. 
Avantajele sunt constituite de administrarea unica, centralizata, usurinta de a se efectua cautari in baza de date pentru identificare clienti, grupuri etc. Accesul la date agregate si la raportari sintetice este foarte rapid. Nu necesita administrare la nivelul sucursalelor. 
Ca dezavantaj se poate considera investitia necesara serverului central (de cele mai multe ori este necesar un cluster de servere pentru asigurarea continuitatii in functionare in cazul unor erori hardware) si sistemului de comunicatii. 
Este necesara asigurarea unui sistem de comunicatii fiabil (cu linii terestre dublate de backup radio). De asemenea, dimensionarea latimii de banda pentru liniile de comunicatii trebuie sa asigure traficul important generat de conectarea utilizatorilor la baza centrala de date. 
Modelul cu baze de date distribuite presupune ca fiecare sucursala si centrala are propria baza de date, gazduita de un server local; comunicatia se efectueaza in timp real, prin executie de proceduri la distanta pe serverele destinatie (exemplu pentru operatii intre sedii sau pentru consolidarea datelor conturilor la nivel centralizator). Structura planului de conturi este arborescenta, fiecare locatie avand un nod unic de identificare. 
Avanajul principal este independenta functionarii sucusalelor in cazul eventualelor intreruperi de comunicatie sau in cazul in care serverul central este nefunctional. 
Ca dezavantaj poate fi considerata administrarea locala, viteza de acces mai mica la resurse pentru cautari simultane in toate locatiile (exemplu, raportari centralizatoare). 
La nivelul planului de conturi structura este arborescenta si se prezinta asifel (figura 1.): 
Figura 1. Structura arborescenta a planului de conturi


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul unui Sistem Informatic Bancar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!