Medii de Proiectare a Paginilor HTML

Extras din referat Cum descarc?

Limbaje de scriptare
Generalitati
Un limbaj de scriptare este un limbaj de programare ce permite controlul
uneia sau a mai multor aplicatii software. "scripturile" sunt diferite fata de codul de baza al aplicatiei, fiind de obicei scrise in in limbaje diferite fata de codul sursa al aplicatiei gazda. Scripturile sunt scrise de catre end-user, fiind adesea interpretate din cod sursa sau byte-code, unde aplicatia pe care o controleaza e in mod traditional compilata in cod masina.
Termenul script e derivat din forma scrisa a script-urilor artistice, unde
dialogul este scris spre a fi vorbit de actori. Primele limbaje de scriptare erau numite batch languages sau job control languages. Limbajele de scriptare au fost create pentru a scurta procesul de editare-compilare-linkare-rulare al aplicatiilor.
VbScript - Visual Basic Scripting Editor
VbScript, sau Visual Basic Scripting Editor, este un limbaj de scriptare realizat de catre firma Microsoft, bazat pe Visual Basic. Prima varianta a aparut in 1996, facand parte din Tehnologia de Scriptare a Microsoft Windows. Este un limbaj de scriptare activ, adica o tehnologie folosita de sistemele de operare Windows pentru a "implementa support-ul scripturilor bazate pe componente".
Desi se bazeaza pe Visual Basic, este un limbaj mult mai simplu, mai apropiat de java script. Acest proces de simplificare a fost datorat necesitatii unui limbaj usor de interpretat de catre serverele web, principalul scop al acestui limbaj fiind de a fi recunoscut de catre browser-ul web Internet Explorer al lui Microsoft. Acest limbaj de scriptare ajuta realizatorilor de pagini web sa faca anumite operatii greu de realizat in limbaj html, si anume punerea de scroll uri sau de butoane interactive in pagini, s.a.m.d. 
Fiind un limbaj de scriptare activ, functionarea lui se bazeaza pe COM-uri. 
COM-urile au fost introduse tot de Microsoft in 1993 si au devenit un standard pentru dezvoltarea de softuri. COM-urile, defapt, sunt limbaje ,,neutre, ce pot fi folosite in medii diferite decat cel in care au fost im-plementate" portabilitatea fiind marele avantaj al lor. Nu au nevoie sa stie exact cum functioneaza un program, acestea fortand softul sa isi creeze o interfata separata de implementare. Fiind versatile, stau la baza multor softuri. COM-urile sunt cel mai des folosite in Microsoft Windows. In prezent, COM-urile au inceput sa fie inlocuite cu Microsoft .NET framework, dar, in acelasi timp, obiectele COM pot fi folosite cu toate limbaje .NET.
Marele avantaj al vbScripturilor este faptul ca sunt foarte asemanatoare cu Visual Basic, deci orice cunoscator al acestui din urma limbaj nu va avea niciun fel de problema in a implementa o aplicatie folosind vbScript. Si chiar daca programatorul nu cunoaste vbScriptul, acest limbaj de scriptare ramane un limbaj simplu si usor de implementat in comparatie cu alte limbaje de scriptare.
De la Windows 98 pana in prezent, vbScript a fost inclus in pachetul limbajului de programare, astfel ca pentru utilizatorii de Windows vbScript e la indemana. De asemenea, Microsoft ofera un support pentru acest limbaj de scriptare. In plus, orice aplicatie realizata cu ajutorul vbScript poate fi licentiata pe gratis.
Ar mai trebui mentionat si Windows Script, care este un limbaj de scriptate special realizat de Microsoft pentru a ajuta browser-ele sa interpreteze limbaje de scriptare diferite si ofera posibilitatea serverelor sa compileze scripturi.
La ce este folosit vbScript
Orice vbScript, ca si alte scripturi, trebuie rulat intr-un anumit mediu: cel amintit mai sus, Windows Script, Internet Explorer si Internet Information Service. In acelasi timp, un vbScript poate fi incapsulat in alte programe cu ajutorul tehnologiilor Microsoft Script Control.
VbScript este folosit in multe domenii, dar de remarcat sunt 3 domenii:
1) Administrarea sistemelor intr-un mediu Windows;
2) Limbaj de scriptare pentru Quick Test Professional;
3) Limbaj intern de scriptare pentru aplicatii cum ar fi interefetele operatorilor industriali .
Desi inca se foloseste vbScript pentru administrarea sistemelor, in viitor e posibil sa se treaca integral la folosirea lui Windows PowerShell in acest scop.
Acesta este un engine ce consta dintr-o linie de comanda si un limbaj de scriptare asociat. Avantajul mare al acestuia este posibilitatea sa de dezvoltare. Quick Test Professional este un soft "user friendly" folosit cu scopul de a testa performantele unor aplicatii software sau a unor site-uri web. A fost realizat cu ajutorul vbScriptului, dar nu numai.
Evolutia vbScript
VbScript a aparut in 1996 si, in doar 2 ani, a ajuns la varianta 2.0. Se cauta o alternativa pentru limbajele batch care au fost realizate la sfarsitul anilor 1970. Limbajele batch sunt limbaje folosite de sistemul de operare in command prompt pentru a realiza anumite functii, ce au aparut odata cu DOS-ul.
Versiunea 5.0 a a adus ca inovatii precum: "regular expressions", asociarea unui parametru a unui sir de caractere, includerea claselor, comanda "with", functiile "eval", "execute", "executeglobal", pointerul "getref", si supportul DCOM.
Variantei 5.5 i-au fost adaugate la sintaxa claselor in vbScript "SubMatches".
Viitorul vbScriptului este un pic incert. Se incearca trecerea la Windows Power Shell, dar cu toate acestea exista, in continuare, o echipa de support si o echipa de dezvoltare care aduc periodic inovatii la vbScript. In urmatoarele versiuni de Microsoft Windows e foarte posibil sa vedem vbScript in continuare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Medii de Proiectare a Paginilor HTML.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!