Fenomene si Procese Urbane Contemporane

Extras din referat Cum descarc?

Orasul este cel mai important depozit al civilizatiei urbane.Orasele nu reprezinta decat niste insule in mijlocul peisajului, dominand dintotdeauna lumea. Cert fiind insa, ca orasul isi trage originea din descoperirea treptata a faptului ca grupurile sociale mai bine organizate, puteau ajunge la o bunastare materiala, mult mai usor. Fiind o"realitate spatiala organizarea sa in spatiu depinzand de legile economiei de marfuri, care conduc in final la o mare segregare sociala." 
Braudel cita: "orasele sunt ca niste transformatori electrici: ele ridica tensiunile, grabesc schimbarile, agita la nesfarsit viata oamenilor.." , in care localitatile urbane cunosc o crestere continua, care duce la un oras universal, care urmeaza o curba logica organicista a cresterii infloririi si decaderii. Toate aceste dezvoltari ducand la dezvoltari cat mai progressive ale oraselor, la metropole, la megalopolisuri, la ecumonopolisuri.
Doxiadis imparte evolutia oraselor in cinci faze principale:
Asezarile umane primitive neorganizate;
Asezarile umane primitive organizate - eopolisu;
Asezarile urbane statice - polis:
Asezarile urbane dinamice -dynapolis:
Orasul universal - ecumenopolisul- care incepe acum:
Dynapolis-ul propriu-zis a aparut cateva decenii mai tarziu, in unele tari, iar in altele in ultimii cativa ani, si se datoreaza expansiunii industriei si automobilismului. Acest oras influenteaza toate asezarile din jurul sau, creandu-se noi centre urbane dinamice, care la randul sau influenteaza alte asezari. Faza metropolei inglobeaza si alte asezari urbane si rurale din aria sa inconjuratoare, in afara de metropolele din trecut care au cunoscut o faza statica si un decline. Metropolele mai sunt numite si dynametropolis care includ mai multe tipuri de asezari urbane dinamice care cresc in ritmuri si directii diferite.
Sociologul englez P. Geddes elaboreaza o paradicma a dezvoltarii oraselor potrivit careia ascensiunea si decaderea unei metropole are si ea cinci faze: 
o Polis- reprezentand orasul la inceputurile sale 
o Metropolis- semnificand orasul mare si sanatos
o Megalopolis- fiind orasul foarte mare cu tendinte spre grandomanie cu dimensiuni nesanatoase
o Parasitopolis- sugerand orasul parazitar
o Pathopolis- fiind orasul morbid care se atrofiaza si e pe cale de disparitie
Megalopolisul este "un produs tipic pentru secolul al XX lea" . Reprezinta cea mai spectaculoasa forma urbana; sunt arii urbanizate de regula de tip coridor; un ansamblu urban gigant rezultat al unor conurbatii multiple.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomene si Procese Urbane Contemporane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!