Evaluarea performanțelor - tema analiza linux terminal server project - LTSP

Extras din referat Cum descarc?

1. CE ESTE LTSP? 
Tehnologia terminal server redefineste notiunea de statie de lucru. Terminalele sunt o solutie in plina ascensiune, unul din elementele esentiale ale revolutiei informatice a inceputului de secol ce are la baza integrarea in reteaua informationala si lucrul in echipa. Linux Terminal Server Project este, in esenta, revolutia ale carei beneficii se simt direct in buzunar.
Pentru a intelege notiunea de terminal server respectiv terminal putem face o paralela cu un calculator ce are atasate mai multe monitoare si tastaturi de la care se poate lucra simultan. Acest calculator este terminal serverul (pe el se executa toate procesele), iar monitorul respectiv tastatura reprezinta terminalul (care are doar functie de afisare si introducere date).
Datorita faptului ca terminalul in sine are doar aceasta functie el poate fi un PC slab, de exemplu un 486 ce are nevoie doar de placa de retea. Folosirea ca terminal este o metoda eficienta, foarte ieftina, de a refolosi calculatoarele uzate moral si de a reduce costurile solutiilor ce folosesc hardware nou.
2. DETALII 
TERMINAL SERVER - este un calculator mai puternic ce va deservi terminalele. 
Prin server nu se intelege implicit un calculator foarte scump. Spre exemplu, pentru 4 terminale se poate folosi un workstation obisnuit in zilele noastre (CPU 1.3Ghz, 256Mb Ram, 20Gb Hdd, 10/100 Ethernet - hardware ce costa ~200 euro).
Un server cu CPU 2.4Ghz, 2Gb Ram, 2x 120Gb Hdd RAID, 10/100/1000 Ethernet - hardware ce costa ~800 euro - poate sustine 20 pana la 40 de terminale. 
Ruleaza ca sistem de operare GNU/Linux si are instalate aplicatiile folosite de catre utilizatorii terminalelor. 
Updateuri-le software se fac doar pe server, ele fiind valabile pentru toate terminalele legate la el. 
Updateuri-le hardware ale serverului se reflecta direct asupra vitezei de executie a aplicatiilor rulate de utilizatorii terminalelor. 
Este singurul care are nevoie de protectie impotriva penelor de curent sau a defectiunilor hardware (obtinuta prin folosirea UPS-ului sau prin redundanta la nivel de disk-uri, surse de curent, etc). 
Pentru server puternice se recomanda folosirea diskurilor in RAID 1 (mirroring), astfel se asigura redundanta datelor. Sunt de preferat diskurile SCSI celor IDE in aceste configuratie, deoarece ofera performanta marita in cazul acceselor concurente. 
Placa de retea trebuie sa suporte viteze de transfer de 100Mbps sau chiar 1000Mbps, deoarece sesiunile Grafice X-Windows presupun un trafic ridicat. Ideala in configuratiile foarte mari este folosirea unu switch cu cel putin un port gigabit la care sa se lege serverul. Se pot folosi mai multe placi de retea simultan (bonding sau fail over) pentru a creste viteza de transfer sau pentru redundanta. 
Cea mai utilizata componenta hardware a server-ului este memoria pe un asemenea server si pretului scazut o face necostisitoare. Ca o regula de baza, pentru un terminal se folosesc 50Mb de Ram peste cei 200 necesari pentru server (o regula mai mult decat permisiva, in mod strict 13Mb Ram sunt suficienti). 
Server-ul se poate folosi si ca statie de lucru, in cazul configuratiilor low cost unde existenta unei masini aditionale este foarte importanta. 
SWITCH - componenta hardware ce asigura interconectarea in retea a statiilor de lucru. 
Transferul datelor la viteze foarte mari este esential functionarii normale a terminalelor, de aceea se pune accent pe urmatoarele lucruri: 
Datorita diferentelor de arhitectura este strict recomandata folosire unui Switch in locul unui Hub. 
Traficul sustinut la viteze mari implica folosirea unui Switch cu un backplane mare. Doar echipamentele mid-level si high end respecta aceste conditii. Un switch de 30 euro NU este solutia deoarece nu functioneaza la viteza maxima si nu rezista la trafic sustinut pe toate porturile, viteza scade simtitor si apar blocari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Performantelor - Tema Analiza Linux Terminal Server Project - LTSP.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!