Zeii Egipteni

Extras din referat Cum descarc?

Teologii cultului osiriac il considerau pe Toth pazitorul justitiei si un mijlocitor prin excelenta (chiar avocatul familiei lui Osiris); iar ca membru al tribunalului prezidat de Osiris care judeca faptele mortilor, Thot cantarea (ori supraveghe cantarirea de catre Ma at) inima fiecarui defunct. Ca mag initiind-o in magie si pe zeita Isis, Thot cunostea formulele secrete ale vindecarilor tuturor bolilor; ca astronom era si Socotitorul Vremii (descriind si explicand miscarea astrilor si compunand calendarul de care s-au servit egiptenii), si patronul primei luni a anului egiptean, considerandu-se ca el, ca paznic al cerului, deschide portile timpului si ale anilor. Era insa si zeu selenar numit Discul alb, intrucat se creadea ca Ra i-a creat Luna, daruindu-i-o ca rasplata. Se spune ca Thot a fost adorat in epoca arhaica intai in Delta Nilului. Thot ca mare zeu egiptean concentra in el doua principii divine maxime: Huh-personificarea cuvantului, a fortei divine creatoare, si simbolul hranei absolute; Sia-personificarea cunoaterii cosmice. Adesea Toth este reprezentat plastic fie cu cap de pasare ibis, fie in forma partiala sau totala de babuin.
Cu timpul socotita sotia lui Toth si apoi fiica zeului suprem Ra, Ma at este venerata mai ales ca o singura zeita si devine, paralel, simbolul interactiunii fortelor care mentin ordinea cosmica, succesiunea zilelor si noptilor, anotimpurilor si in general echilibrul universului creat; fara Ma at intreaga opera cosmica si-ar pierde stabilitatea si lucrarea zeilor ar pieri; de aceea, faraonul era raspunzator de pastrarea principiilor simolizate de zeita, iar preotul ei principal era seful suprem al tuturor tribunalelor din Egipt; implicit, Ma at veghea cucernicia religioasa a oamenilor si respectarea de catre societatea umna a poruncilor divine. Intr-o epoca tarzie, in momentul psihostasiei nu mai figura pana de strut, ci pe unul din talgerele balantei sedea chiar Ma at, de obicei pe talgerul drept, iar pe stangul inima mortului. Zeita era reprezentata sub aspectul unei gratioase femei tinere sezand cu talpile stranse si genunchii adusi; capul ii era impodobit cu o pana de strut; era infatisata sezand uneori in barca solara a lui Ra, alte ori pe un tron in sala de judecata a lui Osiris.
Zeul suprem al teologilor tebani. Initial, zeu obscur al vantului la Teba, unde cultul sau apare in Regatul Mijlociu si se dezvolta repede, compunand o divinitate a aerului si fecunditatii. Anterior Ammon era unul din zeii ogdoadei hermopolitane, zeu secundar intre cei 8, considerat zeul ascuns. Dupa alungarea hicsosilor, devine zeul suprem al statului eliberat (sec. XVI i. e. n. ) cultul sau capatand o ascensiune rapida mai ales in Regatul Nou ; cateva secole Ammon ramane zeu national, sustinut de preotii sai deveniti faraoni, care incep sa-l numeasca Ammon-Ra. Noul si sintetic dobandeste atribute suplimentare si i se consacra temple noi la Teba si mai ales marele templu din Luxor inaltat de Amenophis III, cand ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Zeii Egipteni
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Dictionar de mitologie generala
Encarta Enciclopedia 2004
www.mythegypte.free.fr
www.touregypt.net
www.angelinasuniquetreasures.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!