Vizita - Apartenenta la gen

Extras din referat Cum descarc?

I. Ion Luca Caragiale a ramas pana azi unul dintre cei mai importanti dramaturgi din literature romana, dar numele sau este legat si de inegalabilele Momente si schite, care prezinta la modul comic intamplari la care participa personaje representative din societatea de la sfarsitul secolului al XIX-lea. II. Schita este o opera epica in proza, de scurta intindere, in cre se nareaza o intamplare semnificativa din viata unor personaje, desfasurata intr-un interval de timp si spatiu restrans. Fiind o opera epica, autorul isi exprima indirect gandurile si sentimentele prin intermediul actiunii si al personajelor. In aceasta schita naratorul este si personaj, participarea directa la actiune justificand nararea la persoana I.
Schita Vizita infatiseaza intamplari care evidentiaza tema carentelor educative din familia mic burgheza contemporana autorului.
Titlul prefigureaza imprejurarea in care naratorul constata si se confrunta cu efectele unei educatii defectuoase, caracterul general al intamplarii facand din Ionel reprezentantul unui segment important al societatii, a carui caracteristica morala o reprezinta sfidarea bunului simt si ignoranta.
Fapt intalnit si in alte opere ale lui Caragiale, firul epic structurat pe momentele subiectului debuteaza cu intriga, care consta in motivarea vizitei cu ocazia zilei onomastice a fiului doamnei Maria Popescu.
In expozitie autorul il prezinta pe Ionel, un copil de vreo opt anisori imbracat in uniforma de rosiori, caruia ii face mare placere mingea primita in dar. Se remarca aici ironia fina a autorului prin opunerea celor doua obiecte: mingea, specifica varstei copilului, si uniforma de rosiori, care ar trebui sa impuna respect si responsabilitate.
Desfasurarea actiunii evidentiaza urmarile unei pseudoeducatii pe care mama copilului se simte datoare sa si-o asume laudativ. prima consecinta a acestei preocupari se face imediat simtita din camera alaturata unde Ionel pune in pericol siguranta menajerei prin interventia lui asupra masinii de facut cafea. Mama lauda strengariile baiatului si il incurajeaza iertator cu un sarut, preocupata de discutia banala cu musafirul.
In lipsa altei preocupari, baiatul se inchipuie in mijlocul unei sarje de cavalerie folosind o trambita si o toba al caror zgomot intrerupe bunul mers al discutiei celor doi interlocutori. Observatia mamei si interventia musafirului asupra jocului prea zgomotos il face pe baiat sa schimbe tactica, trecand la atacul cu sabia asupra tuturor celor din jur. Jupaneasa cea ragusita cade victima acestui atac si este salvata in ultimul moment da mama, care plateste interventia sa cu o lovitura sub ochiul drept. Si aceasta mostra de de buna crestere se incheie cu un sarut din partea mamei prea permissive.
Scenelor in care Ionel exagereaza Portia de dulceata, fumeaza, bate mingea si varsa cafeaua musafirului, le urmeaza punctual culminant in care Ionel lesina.
Deznodamantul schitei include plecarea musafirului ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Vizita - Apartenenta la gen.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!