Vizita

Extras din referat Cum descarc?

Autorul acestei schite este Ion Luca Caragiale, fiind cel mai mare dramaturg roman, surprinde in comediile sale O scrisoare pierduta; O noapte furtunoasa; D-ale carnavalului; Conul Leonida fata cu Reactiune aspecte caracteristice societatii romanesti de la sfarsitul secolului al XIX-lea. In schitele sale critica educatia gresita primita de copii la scoala sau in familie. Acesta opera litara este caracteristica genului epic care suprinde totalitatea operelor literare in proza in care autorul isi transmite in mod indirect gandurile si sentimentele prin intemediul naratorului si actiunii la care participa personajele. Schita este o opera epica, in proza, de dimensiuni reduse, avand o actiune redusa la un singur episode semnificativ din viata unui personaj sau a mai multor persoanje.
Naratorul acestei schite este la persoana I fiind participant direwct la actiune. Indicii de timp si de spatiu in aceasta opera sunt: Sfantul Ion, dupa formaliatile de rigoare, odaia alaturata, vestibule. Principalul mod de expunere este naratiunea, dar si descrierea care este folosita in expozitiune cu rolul de a fixa cadrul desfasurarii actiunii, iar dialogul este folosit ca mijloc de caracterizare. In schita nu sunt prezentate elementele de portret fizic, dar se insista adupra vestimentatiei personajului principal ce scopul de a sublinia clasa socialacareia apartine. Replicile lui Ionel sunt putine si relative scurte demonstrand vocabularul restrans. Replica dart u de ce tragic? impune imaginea unui copil nepoliticos chiar si fata de straini. Actiunea este simpla lineara organizata pe momentele subiectului. Intriga o constituie hotararea naratorului de-as vizita o mai veche prietena. Expozitiunea prezinta locul la resedinta familiei, timpul de Sfantul Ion si personaje: principa Ionel, secundare d-na Popescu si musafirul, figurante servitoarea iar episodice tatal lui Ionel. Desfasurarea actiunii surpinde nazbatiile sarbatoritului conflictul cu servitoare, zgomotul infernal produs de trambita si toba, accindentarea mameii, patarea pantalonilor cu cafea. Punctul culminant cuprinde lesinul baiatului in urma fumarii unei tigari. Deznadamantul constituie observarea dulcetii puse de Ionel in sosonii musafirului. Ionel este personajul principal, individual si imaginar al acestei schite. Apartine unei familii burgheze si caracterizat prin descrierea naratorului ca fiind un copilas de vreo opt anisori, imbracat ca maior de rosiori in uniforma de mare tinuta. Acesta apartinand unui statut social bine dezvoltat financiar isi permite sa vorbeasca cu musafirul la persoana a II-a. Lipsa de educatie dovedita prin manifestari este evidentiat si prin faptul ca mananca dulceata direct din chesea si totodata lipsa de inteligenta este dovedita prin replicile sale fiind un numar de patru. Titlul schitei este alcatuit din substantivul comun vizita. Prin toate aceste trasaturi specifice opera literara: Vizita de I L Caragiale este ca specie a genului epic: schita. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Vizita - Varianta 6
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!