Vasile Voiculescu

Extras din referat Cum descarc?

Este o personalitate complexa, intr-un singur om intalnindu-se simultan carturarul, medicul, educatorul, ziaristul, etnograful si folcloristul si nu in ultimul rand scriitorul. S-a nascut la 27 noiembrie 1884, comuna Pirscov, judetul Buzau. Dupa ce urmeaza clasa I la Plescoi, comuna aflata in vecinatatea Plescovului, este trimis la o scoala cu internat din Buzau. A urmat liceul in doua etape: una la Buzau si alta la Liceul Gheorghe Lazar din Bucuresti.
In 1902, dupa absolvirea liceului, se inscrie la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti, darnu ramane decat un an. Se inscrie apoi la Facultatea de Medicina, care i s-a parut mai potrivita, iar diploma de doctor o obtine in 1910. Studiile liceale si universitare i-au fost completate cu lecturi temeinice din alte domenii ale cunoasterii: Bourget, Sienkiewiez, Schopenhauer, Novalis.
Dincolo de asperitatile vietii Voiculescu a cunoscut oameni, locuri, credinte, traditii, atitudini si mentalitati si toate vor lasa urme in universul sau artistic si spiritual.
In numarul din martie 1912 al revistei Convorbiri literare Vasile Voiculescu debuta cu poezia intitulata Dor. La Tipografia Poporul, in 1916 ii apare volumul intitulat simplu Poezii. Autorul nu s-a putut bucura: ocupantii germani ii devasteaza locuinta si ii dispare biblioteca, impreuna cu aproape intregul tiraj (600 de exemplare) al volumului Poezii. Vlahuta, apreciindu-i primul volum, l-a indemnat sa scrie si asa s-a nascut al doilea volum intitulat Din Tara Zimbrului, volum aparut la Barlad in 1918, despre care Voiculescu spune: mi l-au ars nemtii, din motive lesne de ghicit. Motivul? Dimensiunea patriotica si dorinta poetului de a vedea alipindu-se de tara partile taiate de vrajmasi. Academia Romana ii acorda premiul pentru poezie.
Din 1920 si pana in 1941, cand se pensioneaza, Vasile Voiculescu va fi medic in Bucuresti.
Dezvolta subiecte medicale in emisiuni radiofonice si publica brosuri de popularizare a stiintei medicale in paturile largi ale populatiei, de prevenire a unor boli cu larga raspandire.
Vasile Voiculescu a colaborat la peste cincizeci de ziare si reviste ce au aparut intre cele doua razboaie mondiale. A publicat literatura, dar si note, impresii, articole cu un pronuntat caracter memorialistic.
Devenit membru al Societatii Scriitorilor Romani (1920) si al Societatii Autorilor Dramatici (1936), Vasile Voiculescu si-a construit cu fiecare volum publicat, cu fiecare pagina scrisa un destin literar de exceptie. Volumele de poezii Parga (1921), Poeme cu ingeri (1927), Destin (1933), Urcus (1937), Intrezariri (1939) solicita dinplin critica literara reprezentata de G. Calinescu, E. Lovinescu, Pompiliu Constantinescu, Tudor Vianu, Al. Dima, Perspessicius, Serban Cioculescu, etc. iar pentru Parga si Poeme cu ingeri primeste premiul Societatii Scriitorilor Romani pentru ca, in 1941, sa primeasca Premiul National de Poezie.
Referindu-se la drumul sau poetic, Vasile ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Vasile Voiculescu - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!