Vasile Alecsandri - Legenda Randunicai

Extras din referat Cum descarc?

Consecvent promotor al celebrei Introductii a Daciei literare (1840), el insusi fondator alaturi de Kogalniceanu si Negruzzi, Vasile Alecsandri a considerat ca folclorul si istoria nationala ca surse de inspiratie, dau nota de originalitate literaturii romane atat prin subiect, cat si prin expresie. In poezia de inspiratie istorica, poetul roman preia tehnici stilistice si motive de la romanticii francezi si le autohtonizeaza. Prelucrand motive din legendele populare romanesti, din care percepe o anumita simbolistica, asumandu-si tehnici de configuratie a personajelor din literatura eroica populara, Alecsandri creeaza in Legende un univers medieval proiectat in mit.
Impreuna cu ciclul Pasteluri, volumele Legende si Legende noua alcatuiesc piatra de rezistenta estetica a liricii lui Alecsandri.
Publicate succesiv, intre 1872 si 1874, legendele au caracter istoric, fantastic sau etiologic. Chiar printre Doinele sale, poetul pasoptist introduce si cateva balade (Andrii Popa, Groza, Tatarul, Altarul monastirii Putna, Marioara Florioara), la care se adauga inca cinci in volumul Margaritarele. Din 1865, este stapanit de ideea unui proiect epopeic, dupa modelul Legendei secolelor de Victor Hugo.
Balade ca Stefan-Voda si codrul sau Stefan-Voda si Dunarea (187?) au pregatit marele poem istoric in 8 parti Dumbrava rosie. Aceasta legenda este cel mai important fragment de epopee din literatura romana, superior din toate punctele de vedere fragmentelor de acelasi fel ale lui Heliade si Bolintineanu (Al. Piru, Surazatorul Alecsandri). Acestui poem istoric di eroic, Alecsandri i-a adaugat: Dan, capitan de plai; Cuza-Voda; Oda statuiei lui Mihai Viteazul; Razbunarea lui Statu-palma; Grui-Sanger; Toamna tesatoare; Pohod na Sibir; Legenda ciocarliei; Legenda randunicai.
Scrisa la Mircesti in 1874 si publicata in volumul Pasteluri si legende in 1875, este dedicata d-nei Nyka Petre Gradisteanu Prelucreaza un text folcloric referitor la metamorfoza unei tinere printese in pasare pentru a respinge iubirea Zburatorului. Ca sa scape de imbratisarea nedorita a fapturii demonice, fata si-a abandonat vesmantul protector si s-a transformat in floarea denumita rochita-randunicii Explicand regresiunea pe scara biologica a unei fiinte omenesti intr-un element vegetal, legenda culta are un caracter etiologic, ca si basmele prelucrate de Al Odobescu si integrate in structura eseului erudit Pseudo-kinegetikos Imbinand mitul folcloric propriu-zis cu cel al eroului supranatural si malefic, Alecsandri le-a integrat in splendide tablouri descriptive diurne si nocturne, inrudite cu spectaculosul natural din pastelurile sale.
Legenda este precedata de un moto, care reproduce un fragment de cantic poporal rezumand nucleul epic al intamplarii extraordinare. Poemul legendar evoca, in 4 fragmente succesive, copilaria, adolescenta si devenirea spectaculoasa a unei frumoase fete intr-o vietate destinata spatiului celest. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Vasile Alecsandri - Legenda Randunicai.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!