Vasile Alecsandri

Extras din referat Cum descarc?

Vasile Alecsandri este o personalitate a literaturii romane de la 1848, modelul de scriitor cetatean: omul politic este dublat de omul cultural si de scriitor.
Vasile Alecsandri este predecesorul lui Mihai Eminescu care in poemul Epigonii exprima legatura cu idealul pasoptist; d. p. d. v. estetic, perceptia poetului vizuala si auditiva, atitudinea reflexiva a eului liric il anunta pe M. Eminescu. Omonimul lui Vasile Alecsandri in literatura universala este Victor Hugo, poetul care a creat imagini artistice pentru evenimentele politice ale epocii; Vasile Alecsandri a creat imagini artistice pentru revolutia burghezo-democratica (v. Desteptarea Romaniei), pentru Unire (v. Hora Unirii). Conscararea ca scriitor a lui Vasile Alecsandri se produce prin crearea operei maturitatii Pasteluri, creatie dupa ce Vasile Alecsandri s-a retras din politica, la mosia sa de la Mircesti, opera citita la Junimea si criticata de T. Maiorescu in articolul Directia noua in poezia si proza romana (v. Citatul lui T. Maiorescu). Pastelurile sut o creatie originala la nivel universal conceptul ii apartine lui Vasile Alecsandri; printr-un transfer dinspre pictura, spre poezie; este o poezie lirica care exprima admiratia fata de un tablou din natura (modalitatea de expunere specifica este descrierea artistica) D. p. d. v. estetic pastelul lui Vasile Alecsandri este eclectic: se afla in punctul de interferenta dintre Clasicism, Parnasianism, Romantism.
Clasicismul este formal: stilul este cizelat, lexicul ales, versificatia respecta normele privind masura, rima si ritmul Parnasianismul se intalneste cu clasicismul in ceea ce priveste cizelarea formei, pretiozitatea lexicului.
Introduce elemente noi: eroul liric se dovedeste obiectiv, impersonal tablourile sunt statice, create dupa modelul arhitecturii antice grecesti, imaginile sunt muzicale.
Romantismul se caracterizeaza prin descoperirea naturii eul liric traieste sentimentul naturii, se proiecteaza intr-o aventura de adancire a sentimentului (coborare spre abis), stilul este ornant si retoric (discursiv exteriorizare a sentimentelor). Pastelul lui Vasile Alecsandri a impus forme multiple, demonstrand talentul scriitorului: de la structura si forma parnasiana (v. Miezul iernii), la structura si forma predominant romantica (v. Malul Siretului, Viscolul); clasicismul formal ramane o constanta.
Desi un meridional, un solar, cel mai cantat anotimp a fost iarna; cel mai putin cantat a fost vara (v. Malul Siretului) si deloc cantat a fost toamnma (poetul se afla in toamna vietii). Miezul iernii este un pastel in care recunoastem trasaturile specifice parnasianismului: poemul este considerat o capodopera, o bijuterie comparabila cu Les emaux et les camees al poetului parnasian Theophile Gauthier prin: structura de 4 catrene, masura de 16 silabe, ritm trohaic, rima imperecheta; preferinta pentru un tablou static, pentru universul elegant, sugerat de denumirile materiilor ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Vasile Alecsandri - Varianta 1
    • Referat.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!