Umorul Si Oralitatea Lui Creanga

Extras din referat Cum descarc?

Un muntean de bastina, nascut asemenea in tinutul Neamtului este Ion Creanga.
Citit-au vreodata colectorii pe Danila Prepeleac, pe Soacra cu trei nurori si altele, ca sa vada care ar trebui sa fie izvoarele din care sa se inspire si cum vorbesc si se misca tinutasii din Neamt? spunea Mihai Eminescu despre Ion Creanga.
Cel mai mare scriitor taran al nostru, cel mai mandru de obarsia sa populara, s-a nascut in 1839, intr-un sat razasesc, intemeiat in toata puterea cuvantului, plin de privelistea lumii, nu mocnit ca alte sate, in Humulesti. Literatura romana avea sa primeasca in universul sau, la loc de cinste, satul si oamenii copilariei si adolescentei lui Creanga, despre care acesta a vorbit cu o dragoste si o admiratie neistovita in toata opera lui. Productia literara a lui Creanga insumeaza povesti, povestiri, anecdote si marea opera memorialistica Amintiri din copilarie. Toate pornesc dintr-o conceptie unitara de viata, dintr-o tabla de valori etice comuna si au fost cristalizate in forme purtand pecetea neindoielnica a geniului, cu mijloace stravechi ale literaturii populare de tip satiric. S-a vorbit mereu despre asemanarea dintre Creanga si alti creatori de timbru analog din literatura universala, ca Rabelais sau Gogol. S-au stabilit izvoarele si prototipurile basmelor si povestirilor lui Creanga.
S-a aratat virtuozitatea lui stilistica, atat de greu de definit, din pricina amestecului de specific national, de izvoare populare si de originalitate personala creatoare. Opera lui va sta ca un model de dificultate in interpretarea si analiza, fiind un amestec intim de experienta si filozofie populara milenara, si de reflectare fidela a unui moment istoric dat, intruchipat in caractere omenesti, in obiceiuri, in institutii. Lucrul acesta este cu atat mai izbitor in basme si povestiri, unde de obicei reflectarea realista nu este chiar atat de bogata. De aceea Ibraileanu spunea ca Ion Creanga si-a zugravit vremea lui in povesti pe care le considera adevarate nuvele din viata de la tara si in care miraculosul e secundar si, de multe ori, e un ingredient pentru puterea realista a picturii oamenilor si vietii lor sufletesti. Lumea operei lui Creanga este un univers activ, in care munca este cea mai dintai valoare; oamenii se integreaza in el contribuind la producerea bunurilor materiale sau spirituale trebuincioase grupului social respectiv. Pentru Creanga, Humulestii lui au fost un adevarat centru al lumii, prin care treceau toate caile experientei si ale intelepciunii. El si-a iubit asa de mult satul, incat in toate etapele vietii a dorit intoarcerea catre locul natal, sau, macar, a incercat reconstituirea lui de departe, atunci cand se afla, mai tarziu, in destul de vitrege imprejurari de viata. Numai in satul lui frumos, plin de flacai voinici si fete mandre si harnic de vuia de vatale in toate partile, s-a simtit fericit Creanga.
De aceea nu se lasa dus de acolo cum nu se lasa pruncul de la sanul mamei, ursul ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Umorul Si Oralitatea Lui Creanga - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!