Umanismul Renasterea Cronica Si Letopisetele Moldovei

Extras din referat Cum descarc?

Umanismul - e miscarea social-culturala a renasterii aparuta in Italia in sec. al XIV-lea. Evolutia acesteia va cuprinde si sec. al XV-lea si sec. al XVI-lea. In Germania si Tarile de Jos umanismul va fi promovat incepand cu sec. al XVI-lea, iar in Anglia, Spania si Tarile Romane abia in sec. al XVII-lea. Aceasta miscare social-culturala apare ca o impotriva fanatismului si docmatismului specific Evului Mediu. aseaza in centrul preocuparilor sale omul (omul este masura tuturor lucrurilor); increderea in ratiune; admiratia fata de valorile antichitatii greco-latine; natura considerata un model al artei; anticlericalismul; prezentarea omului multilateral; libertatea, demnitatea si perfectabilitatea fiintei umane.
Renasterea in tarile romane A aparut in secolul al XVII-lea pe fondul dezvoltarii Tarilor Romanesti si al bibliotecilor domnesti. Promotori ai valorilor umaniste inainte de aparitia propriu-zisa a acestei miscari social culturale au fost Mircea cel Batran, Stefan cel Mare si Neagoe Basarab.
Inceputurile invatamantului roman sun legate de infiintarea de catre Despot Voda a scolii latine de la Cotnari, intemeierea scolii Trei ierarhi de la Iasi si a scolilor protestante din Transilvania.
O caracteristica a umanismului romanesc consta in renuntarea la scrierea in limba slavona si inlocuirea acestora in mop treptat cu limba romana in administratie, cronici domnesti, carti bisericesti. Din ac3est punct de vedere o importanta covarsitoare a avut-o activitatea tipografica a diaconului Coresi de la Targoviste si din Scheii Brasov. O capodopera a umanismului roman este lucrarea Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie. Ideile majore ale acestei miscari social-culturale sunt: continuitatea existentei romanilor pe acest teritoriu; unitatea de neam a locuitorilor din toate provinciile romanesti; latinitatea limbii romane.
Spiritul enciclopedic al umanismului roman recunoscut la nivel european este Dimitrie Cantemir. Domeniile in care acesta s-a airmat plenar sunt: lingvistica, muzicologia, istoria, geografia, literele, logica si filozofia.
Cronica - acest termen provine din latinescul chronica si grecescul chronos. Aceasta denumire desemneaza o lucrare cu caracter istoric in care sunt relatate evenimente urmarind o stricta cronologie.
In literaqtura romana cronicile au marcat inceputurile scrisului in limba romana facand chiar trecera de la istoriografie la fictiune. Cronicarii se impart in doua directii: Moldova si Muntenia, fiecare avand un specific al ei.
Cronicarii moldoveni sunt: Grigore Ureche, Miron costin si Ion Neculce.
Grigore Ureche redacteaza Letopisetul Tarii Moldovei prezentand evenimentele cuprinse intre anii 1359-1594. Miron costin scrie Letopisetul Tarii Moldovei de la Aron Voda incoace adica de la 1595-1661. Cel de-al treilea cronocar moldovean, Ion Neculce, continua prezentarea istoriei Moldovei de la 1661-1743. Opera lui ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Umanismul Renasterea Cronica Si Letopisetele Moldovei
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!