Umanismul

Extras din referat Cum descarc?

Umanismul reprezinta sensul initial al miscarii care rezida in redescoperirea antichitatii greco-romane si in refuzul scolasticii medievale occidentale. Este o epoca de mare efervescenta spirituala, in care descoperirile stiintifice si tehnice din spatiul societatilor occidentale sunt acompaniate de descoperirile geografice, de inovatiile stilistice si de viziune in plan artistic, de schimbari de mentalitate si de atitudine in plan social si economic. Toate acestea largesc cadrele mentale ale epocii, pun bazele unei noi imagini asupra universului si a omului. In centrul acestei revolutii culturale sta o noua conceptie asupra omului, diferita de cea dominata in perioada medievala.
Este viziunea antropocentrica, prin care omul este consacrat in conditia de valoare suprema pentru om, iar scopul sau este desavarsirea spirituala si realizarea fericirii in viata practica. Interesul pentru om ca individ se leaga de aparitia noilor forte economice si sociale, burghezia, care impune treptat o viziune laica si pragmatica despre om. Ea are interes pentru cunoasterea naturii, pentru cunostinte verificate si aplicabile practic, care sa schimbe realitatile si modul de viata al oamenilor. Are loc o schimbare a mentalitatilor si conceptiei asupra lumii, cu accent pe viata practica, pe munca productiva, pe competenta si actiune. In tarile germanice, aceasta noua conceptie va intra in conflict cu rigorile si dogmele catolice, fapt care va declansa Reforma lui Luther si afirmarea unui nou ethos religios si a unor conduite economice, pe care Max Weber le va interpreta ca suporturi ale spiritului capitalist.
Aceasta noua viziune asupra omului este exprimata si in filozofie si in stiintele naturii de Fr. Bacon, Copernic, Giordanoi Bruno, Galileo Galilei, Kepler. Ei pregatesc o noua viziune stiintifica asupra lumii, impun treptat o alta paradigma globala, cea a rationalismului clasic. In sfera gandiri umaniste se afirma Pico Dela Mirandola, Tomaso Campanela, Thomas Morus, Montaoigne, Erasmus, iar in arta plastica are loc efectiv o revolutie estetica prin inovatiile introduse de Durer, Michelangelo, Rafael, Leonardo Da Vinci, etc.
Trecerea spre epoca moderna este facuta de Dante, Petrarca, Rabelais, Boccacio, Calderon Dela Barca, Shakespeare, Cervantes.
Spiritul Renasterii apusene se extinde treptat in toata Europa, inclusiv in spatiul romanesc. Umanismul redescopera cultura antica, natura si bucuriile vietii, omul si viata practica, ratiunea si libertatea de cugetare.
Particularitati ale umanismului romanesc Miscarea umanista are la noi anumite particularitati, intrucat contextul cultural si conditiile sociale erau diferite fata de cele din tarile apusene. In primul rand e de remarcat faptul ca umanismul se afirma in spatiul romanesc cu o relativa intarziere (punctul de apogeu il reprezinta secolul al XVII-lea), desi fluxul unor influente occidentale poate fi detectat inca din vremea lui Stefan cel Mare (preluarea unor elemente arhitecturale, in simbioza cu ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Umanismul - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!