Ultima Noapte De Dragoste Întâia Noapte De Război

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi a aparut in 1930 si cuprinde doua parti. Prima parte contine istoria unei iubiri, cu inceputurile ei, care se va distruge incet-incet prin gelozie, iar a doua parte este un roman de razboi. Tema razboiului l-a preocupat in mod deosebit pe Camil Petrescu, scriitorul participand in mod direct la primul razboi mondial. Naratiunea este realizata la persoana a I putandu-se recunoaste usor autorul si din felul cum sunt realizate celalalte personaje.

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi este un roman citadin si cuprinde doua planuri narative: romanul de analiza si planul obiectiv al romanului, unde este descrisa viata sociala si mondena a orasului, povestea unei mosteniri, romanul unei familii si viata politica a Bucurestului din acea vreme.

Personajul principal al romanului este Stefan Gheorghidiu. El apartine unei familii bogate, cu rol important in viata politica de la care mosteneste o suma de bani. Barbatul iubeste femeia si e robit ei, dar este in stare in acelasi timp sa o observe si sa se umple de cea mai amarnica gelozie, putand sa se scuze insa si pe sine.

Romanul este subiectiv si de aceea imaginea este cea prezentata de Gheorghidiu, in acelasi timp personaj si narator. Stefan Gheorghidiu, student la litere, se casatoreste cu o colega. Ei duc o viata modesta, pana vor primi o mostenire. Ela, sotia sa, se schimba odata cu primirea mostenirii. Ea incepe sa iubeasca luxul, viata mondena, banii. Pana atunci paruse a fi interesata de stiinta si filosofie. Intaia problema a lui Gheorghidiu este de a se apropia cat mai mult sufleteste de sotia sa. Eroul doreste ca iubirea sa fie numai intre ei doi, insemnand o izolare, neputandu-se intampla.

In timpul faimoasei lectii de filosofie in pat, se vede neputinta Elei de a se ridica la nivelul preocuparilor lui. Incercarea lui Gheorghidiu de a lega un dialog cu Ela pe tema filosofiei, esueaza cu exclamatile: uf, si filosofia asta. Prin reactile ei, Ela ii arata ca nu o intereseaza astfel de discutii. Pe ea o intereseaza doar daca Stefan o inseala cu o colega. Elei ii place sa-l asculte vorbind doar pentru ea, sa-i absoarba gandurile. Mostenirea este relevatia adevaratelor sentimente ale Elei. Ea incearca sa transforme un filosof intr-un om de societate, monden, Gheorghidiu simtindu-se complexat in lumea ei. El isi da seama ca nu poate si nici nu vrea sa intre in aceasta lume datorita geloziei, caci este un om de biblioteca, un om al ideilor.

Admiratia Elei pentru un filfizon, pe nume Grigoriade, il face pe Gheorghidiu din ce in ce mai gelos, culminand in cele din urma cu despartirea. Noaptea petrecuta de Ela departe de casa, provoaca despartirea lor. Gheorghidiu vrea sa-si ia si el revansa, aducand o prostituata in patul conjugal.

In final, Gheorghidiu nu renunta la Ela, convins ca aceasta il inseala, ci pentru ca nu mai vrea sa traiasca intr-o stare de incertitudine. Si atunci toata gelozia eroului ramane un ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ultima Noapte De Dragoste Intaia Noapte De Razboi - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 031 cuvinte
Nr caractere:
4 640 caractere
Marime:
11.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!