Ultima Noapte De Dragoste Intaia Noapte De Razboi

Extras din referat Cum descarc?

Romanul apare in 1930 in perioada interbelica si se refera la primul razboi mondial. A aparut prima oara sub forma a doua carti avand in comun principalul personaj Stefan Gheorghidiu.
Ne este descris frontul de la Valea Prahovei la inceput in primavara anului 1916 in batalia de la Verdun. Stefan Gheorghidiu e student la filozofie (intelectual), ca si majoritatea personajelor lui Camil Petrescu. Stefan o cunoaste pe Ela fiind studenta la Litere in aceiasi facultate. Ela studia limbi straine si avea probleme cu matematica, fiind ajutata de Stefan.
Ela era foarte frumoasa, fapt pentru care are o multime de curtezani, dar ea il alege pe Gheorghidiu.
Stefan s-a casatorit cu Ela dintr-un sentiment de mandrie, bazele casniciei fiind puse de un orgoliu nemasurat. Erau doi studenti saraci material, dar care pluteau intr-o lume a ideilor. Stefan apare in roman ca un intelectual si Ela il insoteste la cursuri, admirandu-l spiritual. Frumusetea Elei se imbina cu capacitatea intelectuala a lui Stefan.
Gheorghidiu provenea dintr-o familie bogata, iar fratii mamei lui Stefan erau avuti. Unchiul lui Stefan da o masa si ii instiinteaza pe toti ce le revine prin testament. Unchiul a lasat mai mult lui Gheorghidiu decat lui Nae. Dupa aceasta masa se rup relatiile dintre Nae si Gheorghidiu.
Stefan este sincer fiind in acelasi timp destul de dur, si unchiul Tache il condamna pe tatal lui Stefan ca le-a lasat copiilor un car de datorii.
Nae Gheorghidiu este oportunist. La 20 de zile dupa ospat unchiul Tache moare, iar o mare parte a averii este lasata lui Stefan.
Nae contrazice testamentul, iar Stefan renunta la o mare parte din mostenire. Ela si Stefan isi cumpara un apartament pe care il amenajeaza si pentru ei e o mare schimbare deoarece intra in societatea inalta.
Ela isi schimba toata garderoba, cineaza la restaurante scumpe, isi face prieteni noi si incearca sa-l schimbe si pe Stefan.
Ela este adaptabila lumii moderne pe cand Stefan este inadaptabil. Stefan nu a luptat atat pentru avere cat a luptat pentru o idee filozofica.
Nae Gheorghidiu ii propune lui Stefan si inca unui om sa cumpere o uzina metalurgica scoasa la licitatie, iar planurile lui Nae au esuat cand altcineva a vrut sa cumpere uzina, dar pana la urma tot Nae o ia. Vasile Lumanararul este simbolul unui rechin industrial care este analfabet care isi acoperea stiinta cu niste ochelari. Tranzactiile industriale se faceau la nimereala.
Stefan Gheorghidiu este indiferent fata de acea categorie sociala, ca si cum ar fi rupt de societate. Romanul este de natura psihologica deoarece Camil Petrescu scoate la suprafata gandurile si trairile lui Stefan.
Nae dadea foarte multe banchete unde erau chemati foarte multe persoane importante si Ela si Stefan, iar Stefan era foarte gelos pe ceilalti barbati.
Stefan si Ela se intalnesc intr-o dupa-masa cu Anisoara, o verisoara de-a lui Stefan, si ii invita la o excursie in grup. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Ultima Noapte De Dragoste Intaia Noapte De Razboi - Varianta 3
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!