Toma Alimos

Extras din referat Cum descarc?

Poporul roman a creat un adevarat tezaur in care a relatat bogata sa exerienta de viata bogatia sa sufleteasca lupta pentru dreptatea sociala si libertatea nationala exprimandu-si cele mai alese ganduri si sentimente. In cadrul creatiei populare romanesti un loc aparte il ocupa balada.
Balada sau cantecul batranesc este o specie a ganului epic in versuri in care se povesteste intamplari deosebite din trecutul poporului nostrum savarsite de personaje cu insusiri iesite din comun.
Actinea baladei este simpla si cu un numar mic de personaje exemplare prezentate de obicei in aniteza. O astefel de de creatie este si Toma Alimos o opera literara populara care face parte din categoria baladelor haiducasti.
Prima varianta a fost notata in anul 1831 s-a transmis pe cale orala avand astfel 117 variante. prezenta acesor variante pune in evidenta caracterul ei precum si cel expresiv.
Este o opera epica deoarece sentimentele sunt exprimate in mod indirect prin intermediul actiunii si al personajelor. Este o balada haiduceasca deoarece este infatisata figura legendara a unui haiduc a lui Toma Alimos in lupta sa inpotriva boierimi. titlul reproduce numele haiduclui deoarece el este personajul principal. Autorul anonym nareaza cateva aspecte importante din viata lui Toma acestea considerandu-se pe momentele subiectului. Balada este structurata in trei parti. Ele sun delimitate prin expresii specifice poporului foicica foculu foicica de rogo foicica micsunea Expozitiunea: Aflat singur in mijlocul nature doar in tovarasia calului, a armelor si a codrului Toma traieste adanc sentimental singuratati si isi esprima dorinta de a inchia acestora.
Haiduclul constanta cu uimire si satisfactie ca inchinarea primeste un raspuns pe msura dorintei si omeniei sale. Tonul acestei parti este unul nostalgic, duios. In Intriga actiuni facem cunostinta cu ce-l de-al doilea personaj cu boierul Manea stapanul mosiilorsi domnul campiilor. Acesta este prezentat tot printr-un scurt porteret fizic si moral, in anit teza cu haiducul; slut, urat, grosolansi artagos.
Toma consta cu uimire sosirea boierului care vine croit pe cearta. El ii adduce haiducului invinuiri nedrepte si ii cere murgul drept vama I sa-mi dai tu mie seama I sa-mi dai pe murgul vama. Toma invoca pacea si ii ofera frateste vin din plosca. manea se preface ca accepta propunerea dar il raneste si fuge miseleste.
Odata cu partea a II a baladei, marcata prin versul foicica de rogoz incepe Desfasurarea actiunii. Desi ranit grav, haiduclul nu isi pierde cumpatul isi aduna matele si ii cere ajutor murgului sa-l pedepseasca pe Manea. Calul intelege dorinta stapanului, il incurajeaza si o va duce la indeplinire. Toma il urmareste pe Mane ail ajunge, il mustra exprimandu-si dispretul si ura si-l anunta ca a sosit ceasul dreptati: ia mai stai ca sa-ti vorbesc pagubele sa-ti platesc pagubele cu taisul faptele cu ascutisul Punctul culminant este marcat in momentul in care Toma il loveste cu sete pe ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Toma Alimos.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!