Previzualizare referat:

Extras din referat:

Personalitate prestigioasa, unica in cultura noastra, Titul Maiorescu este fondatorul criticii estetice si unul dintre primele succese romanesti la nivel european.

Doar cu zece ani mai in varsta decat Eminescu, Titu Maiorescu e format la scoala filozofilor idealisti germani: Kant, Hegel, Schopenhauer.

In anul 1864, cu toata zestrea intelectuala si morala pe care o capata la studii in strainatate (Franta, Germania), Titu Maiorescu revine in tara si se stabileste la Iasi. Dupa mutarea Capitalei la Bucuresti, iesenii simt nevoia unei compensatii culturale si aceasta se realizeaza prin fondarea societatii Junimea. Societatea literara Junimea este cea mai de seama grupare literara din a doua jumatate a secolului XIX. Ea a promovat o literatura autentica si a impus nume sonore care au devenit ulterior reprere clasice: Eminescu, Creanga, Caragiale, Slavici.

In anul 1864, cinci tineri veniti de la studii din strainatate pun problema ridicarii nivelului cultural romanesc la standarde europene: Titu Maiorescu, va fi indrumatorul literar al Junimii, Petre Carp ideologul politic, sprijinit de Vasile Pogor, Iacob Negruzzi si Theodor Rosetti.

Pana la aparitia revistei Convorbiri literare in anul 1867, societatea isi desfasoara activitatea pe trei directii importante: Liniile directoare trec prin Titu Maiorescu care scrie si publica, ca rod al discutiilor, studii, articole bazate pe aceste probleme. Sedintele se tin la Titu Maiorescu sau la Iacob Negruzzi sub dictonul Vine cine vrea, ramane cine poate (numele initial al societatii a fost Ulpia Traiana). Aparitia revistei Convorbiri Literare se face initial sub conducerea lui Iacob Negruzzi. Este revista cu cea mai lunga aparitie din literatura romana 1867 1944. Exista trei etape importante in evolutia acestei reviste: + perioada ieseana 1863-1874 + perioada bucuresteaza 1874-1885 + o perioada aflata sub conducerea unui comitet director format din fosti elevi ai lui Titu Maiorescu pana in 1944 Prima perioada este considerata cea mai productiva pentru ca se publica acum cele mai importante opere ale marilor clasici Pastelurile lui Vasile Alecsandri, majoritatea poeziile antume ale lui Eminescu, Amintiri din copilarile de Ion Creanga, O scrisoare pierduta de I. L. Caragiale si cele mai importante studii ale lui Titu Maiorescu.

Mutata la Bucuresti, revista gazduieste in paginile ei drama Napasta a lui I. L. Caragiale si romanele lui Duiliu Zamfirescu, precum si majoritatea poeziilor lui Cosbuc.

(*) Titu Maiorescu estetician Principalii reprezentanti care au avut influenta asupra sistemului estetic maiorescian au fost Immanuel Kant, intemeietorul filozofiei clasice germane, Hegel, principalul clasic al filozofiei lor si Schopenhauer, ilustru profesor de renume mondial, contemporan cu Titu Maiorescu.

De la Kant, Maiorescu a preluat teoria autonomiei fenomenului artistic, vazut de filozof ca o finalitate fara scop. Titu Maiorescu preia ideea si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Titu Maiorescu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 273 cuvinte
Nr caractere:
6 808 caractere
Marime:
11.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Titu Maiorescu, cultura
Predat:
la liceu
Sus!