Tipuri de lead folosite în presa scrisă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In presa scrisa se folosesc o multitudine de leaduri. Este foarte important ca prima propozitie sa fie foatre bine alcatuita pentru ca este hotaratoare pentru stire. Pentru un cititor mai putin interesant care rasfoieste o pubblicatie chiar si primele cuvinte dintr-o propozitie il fac ori sa citeasca intrega stirea sau sa renunte. Leadul trebuie contruit in asa fel incat doar dintr-o scurta privire aruncata asupra-i sa capteze atentia publicului si in acest fel sa creeze puntea spre corpul stirii.

Ledul contine ideea principala a stirii care creaza un impact puternic asupra receptorilor. Acesta este un rezumat scurt al corpului de stire si este alcatuit din raspunsul la cateva intrebari de baza.

O clasificare a tipurilor de leaduri ar incepe cu Leadul Rezumat care este si cel mai frecvent in presa, apare in toate publicatile indiferent de natura acestora.

Leadul rezumat are structura piramidei inversate si raspunde la patru intrebari importante (cine, ce, cand,unde). Acest tip de lead ofera repere clare asupra evenimentului, timpului si locului. Este dezvoltat in corpul de stire si stabileste unghiul de redare al faptelor.

Leadul Standard sau direct se caracterizeaza prin expunerea explicita a faptelor utilizand pe acelea care sunt mai sigure ca vor atrage atentia.

Leadul de fapt divers e folosit in cazul stirilor care nu au impact asa puternic asupra posibililor cititori.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tipuri de Lead Folosite in Presa Scrisa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
688 cuvinte
Nr caractere:
3 741 caractere
Marime:
9.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
structura, timp, cititori
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Profesorului:
Bertea Nicolae
Sus!