Tiganiada

Extras din referat Cum descarc?

Din intreaga generatie de carturari ai Scolii Ardelene, Ion Budai-Deleanu este unicul om de litere a carui opera patrunde foarte tarziu in constiinta publica. Format in institutiile habsburgice, fiind nevoit sa traiasca departe de tara, admirator al operelor unor scriitori iluministi francezi, Ion Budai-Deleanu nu poate fi apreciat la justa lui valoare decat printr-un act firesc de reintegrare intre coordonatele specifice ale epocii sale.
Opera lui este fructul unei perioade de mare efervescenta spirituala, cand se configura procesul de modernizare a culturii romanesti.
"Tiganiada" este o epopee cu bogate elemente alegorice, cu o actiune sustinuta de evenimente eterogene, desfasurate pe planuri multiple. De aceea, de la evenimentul istoric real se face adesea foarte usor saltul intr-o lume imaginara. Alternanta de evenimente si personaje se conjuga in permanenta cu mutatia viziunii asupra lumii. Prezenta alegoriei ii permite scriitorului sa opereze cu un anumit transfer de planuri dintr-o relitate in alta ceea ce duce la amplificarea fortei satirice din acest poem epic de idei. Deci "Tiganiada" este o alegorie cu cheie, ale carei sensuri se impun sa fie explicate. Prezenta planului real si a planului fictiv permite sa fie aplicat principiul despre constructia in suprafata si in adancime.
Preludiul este situat de scriitor sub zodia universului comic. Naratiunea despre tigani penduleaza in permanenta intre universul real si cel imaginar. Deasupra tiganilor, pusi pe "galceava amara" fiindca nu ajungeau la un consens, cum "sa-si aleaga/Un voda-n tara si o stapanie", ca si dedesubtul domnului Vlad Tepes, cel amenintat de turci, se gaseau fortele raului, reprezentate de Urgie, Zavistie si Satana. Acestea intretin spiritul de dezagregare a unui popor si avertismentul lui Draghici este un fel de lectie prin care Budai-Deleanu isi vizeazsa propriul sau popor. Astfel apare in toata plinatatea o lume care cauta valori degradate intr-un univers degradat.
Actiunea are loc in Muntenia secolului al XV-lea. Pentru a evita anumite tentative de tradare din partea tiganilor, Vlad Tepes ii organizeaza intr-op oaste inarmata, pe care o indreapta spre Spateni De fapt, tiganii nu creeaza o actiune, ci doar o suporta, iar situatiile-limita pe care le traverseaza au semnificatii diferite, in functie de sensul parabolic cu care autorul le investeste. De aceea, dupa alocutiunea grava a batranului Draghici,, imaginea unui univers rasturnat apare din nou prin acea secventa de mare forta comica, reprezentata de defilarea armatei tiganilor. Autorul surprinde imaginea de ansamblu a grupului uman. Portretul este reconstituit prin elemente vizuale de natura vestimentara, care genereaza si ele comicul.
Actiunea "Tiganiadei" realizeaza un anume progress in spirala prin acumularea continua de fapte eteroclite, toate subsumate unor idei fundamentale ce reprezinta coloana axiala a operei. In centrul poemului este reprezentat destinul poporului roman, dar si o anumita conditie esentiala a omului in general.
In drum spre Spateni, tiganii trec prin diverse peripetii, menite sa le tulbure dorinta de tihna. Satan - sprijinitorul turcilor - o rapeste pe Romica, logodnica lui Parpangel. Acesta pleaca in cautarea iubitei pe care o descopera in "padurea nalucita". Cei doi indragostiti sunt supusi unei puternice ispite. Dar preludiul erotic nu este finalizat. Interventia miraculoasa a Sf. Spiridon, protectorul femeilor, creeaza un adevarat suspens cu efecte comice. La un semn al sfantului, speriat de ceea ce era sa se intample, palatul fermecat in care se gasea Romica dispare si Parpangel ramane din nou singur si melancolic. 
Se creeaza un fel de atmosfera de basm, unde totul este posibil. In peregrinarile sale pe urmele iubitei pierdute, Parpangel bea apa vie, capata puteri de urias, dupa care imbraca armura eroului popular Argineanu si face minuni de vitejie impotriva turcilor. Episodul nuntii este introdus in fluxul epic dupa o anumita tehnica a montajului, permitand reconstituirea trecutului apropiat al eroului trecut prin paradis si infern, cat si fixarea cadrului prezent, infuzat de un erotism gata sa invadeze universul. Scena de ceremonial a nuntii este sincopata, epopeea comica si satirica convertizandu-se intr-un poem epic cu accente grave.
Tiganii, odata ajunsi la Spateni, doresc sa puna bazele unui stat, si incep astfel o interminabila discutie despre sistemul ideal de guvernare. Cei trei tigani-filozofi, care discuta despre formele de guvernare, par a fi trei ganditori din secolul luminilor. Intregul episod este alegoric. Baroreu, de pilda, socoteste "monarhia dintre toate mai harnica", republica parandu-i-se "o tarina pustie", unde din cauza arivismului celor mai tari "venitul de obste piere". Intr-un asemenea proces de idei, argumentele lui Baroreu sunt combatute de Slobozan, partizanul republicii. El demonstreaza cu iscusinta ca monarhii buni sunt foarte rari, dupa un suveran bun putand sa urmeze unul "neghiob dara la minte. Sau trandav, nebagator de sama". Peroratia lui Slobozan se termina printr-o pledoarie deschisa pentru republica, regimul republican fiind singurul unde "legea pe toti asemene-i pune". Episodul acesta allegoric despre sistemele de guvernare se incheie printr-un suspens comic.Plictisiti de polemicile interminabile ale celor trei filozofi, tiganii invadeaza adunarea si totul se termina printr-o incaierare generala.
Salvatorul lumii este Vlad Tepes, tipul de monarh luminat, care realizeaza ceea ce si-a propus, ca legea sa nu fie ascultata doar de "cei slabi si misei", dimpotriva, "Zicea ca boierii sunt supusi/Asa domniei ca si taranii". Conflictul dintre romani si turci este infatisat in intreaga lui amploare si semnificatie, iar dialogul grav dintre Vlad Tepes si solul sultanului devine o lectie civila de eroism, prin care se afirma vointa de independenta a poporului - comunicata intr-un stil inalt


Fisiere in arhiva (1):

  • Tiganiada.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!