Tendinte Actuale Reflectate in Gramatica

Extras din referat Cum descarc?

SUBSTANTIVUL
Pentru multi vorbitori, limba este formata numai din cuvinte. Cuvintele nu subt insa decat materialul ei de constructie. ,, Dupa cum jocul de sah nu inseamna numai tabla cu cele 64 de patrate si 32 de piese ..., tot astfel limba nu se reduce la cuvinte" . Limba are ca parte componenta unele reguli de organizare si functionare, a caror totalitate constituie structura ei gramaticala sau gramatica ei.
Gramatica este totalitatea regulilor privitoare, pe de o parte, la forma cuvintelor si la modificarile ei, iar, pe de alta parte, la imbinarea cuvintelor in procesul comunicarii. Regulile privitoare la forma cuvintelor si la modificarile formale ale cuvintelor constituie morfologia, iar regulile privitoare la imbinarea cuvintelor in propozitii si fraze constituie sintaxa.
Legatura dintre cele doua parti constitutive ale gramaticii este atat de stransa, incat practic nu se poate studia una dintre ele fara referire la cealalta.
Structura gramaticala , in special cea morfologica, reprezinta cea mai stabila parte constitutiva a oricarei limbi, ceea ce, alaturi de caracterul arbritrar sau nemotivat ii da o pozitie prioritara in determinarea originii limbii in cauza. Caracterul romanic al structurii gramaticale romanesti este dat atat de felul in care s-a conservat mostenirea latineasca , cat si de faptul ca diferentele fata de latina sunt rezultatul evolutiei in sensul unor tendinte existente inca din latina si continuate si de alte limbi romanice.
Substantivul este parte de vorbire flexibila care denumeste obiecte ale realitatii: fiintr (om, doctor, fata, copil ), lucruri (carte, sac, loc, banca), fenomene ale naturii: ( ceata, nea,vant, zapada ), actiuni (scriere, urcare, vedere), (bucurie, tristete), insusiri (frumusete, bunatate, intelepciune), relatii (prietenie, dusmanie).
Dupa criteriul etimologic substantivele romanesti sunt substantive mostenite din latina: cap, casa, floare, frate, frunte, gura, moara, ochi, paine, soare etc. si din substrat: abur, barza, brad, buza, coacaza, grumaz, mazare, manz, strunga, sambure, urda, viezure etc; substantive imprumutate din diverse limbi si in perioade diferite.
,,Substantivul reprezinta aproximativ 50% din totalitateacuvintelor limbii romane" , este o clasa lexico-gramaticala deschisa, in continua imbogatire, implicata in definirea celorlalte parti de vorbire si susceptibila de o anumitainstabilitate flexionara. Instabilitatea substantivelor se manifesta prin utilizarea unor forme paralele la singular sau la plural. Variatii libere precum: abstractie / abstractiune,aductie / aductiune, bulgar / bulgare, cheotoare / cheutoare,cofeina / cafeina, corvada / corvoada, rape /rapi, cicatrice / cicatrici, etc. sunt destul de numeroase si includ in limba actuala situatii extrem de diferite. In unele cazuri, formele paralele sunt echivalente si pot fi folosite in aceleasi contexte far a ca inlocuirea unei forme prin cealalta sa schimbe sensul comunicarii: tunele / tuneluri, hamacuri / hamace, amalgame / amalgamuri, ceremoniale / ceremonialuri, etc. Sunt insa si forme paralele care sunt repartizate diferit in interiorul limbii literare, reprezentand un fenomen complex, diferentiat in raport cu domeniul de activitate: accidente / accidenti, capi / capete / capuri, centre / centri,creieri / creiere, curente / curenti, difuzori / difuzoare, garderoburi / garderobe, globuri / globi, meri / mere, termene / termeni, alimentare / alimentari, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tendinte Actuale Reflectate in Gramatica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!