Tema Iubirii si a Naturii la Eminescu

Extras din referat Cum descarc?

Tema iubirii in poezia lui Mihai Eminescu
Ca la toti marii poeti romantici, dragostea si natura sunt teme permanente in creatia lui Eminescu. 
Natura este un cadru fizic pentru toate gesturile poetului, de la atitudinea meditativa filosofica la cea erotica. Infatisarea ei se constituie pe doua dimensiuni esentiale : una terestra, cealalta cosmica, aflate de cele mai multe ori in interferenta .
Natura este o stare de suflet, in sensul ca infatisarea ei, e dictata de un sentiment. Acolo unde dragostea apare ca un vis frumos de fericire (Dorinta, Lacul, Floare-albastra, Lasa-ti lumea ..., etc.) cadrul fizic este al unei naturi incantatoare, de basm: vara e in toi, ierburile au frageziune, sunetele si culorile se armonizeaza.
Iubirea si dragostea de natura se ingemaneazain poezia lui Eminescu, constituind o tema unitara,care ii largeste si ii intregesteuniversul liric, de o grandoaresi autenticitate uimitoare si de o permanenta si inalterabila actualitate estetica.
Iubirea si natura sunt pentru Eminescu formele fundamentale de manifestare a personalitatii sale de exceptie, sunt fenomene care il insufletesc, il entuziasmeaza si il proiecteaza in eternitate, sunt cadrul si mijlocul de implinire, sunt esentile nevoi de viata si categorii sufletesti primordiale, in afara carora nici nu putea trai, nici nu putea crea...
Poetul aspira spre o iubire implinita, proiectand pe fundalul unei naturi feerice o poveste de dragoste ideala, in care gesturile se implinesc intr-un ritual al intelegerii si al armonicii depline.
Dorinta
Vino-n codru la izvorul
Care tremura pe prund,
Unde prispa cea de brazde
Crengi plecate o ascund.
Si in bratele-mi intinse
Sa alergi, pe piept sa-mi cazi,
Sa-ti desprind din crestet valul,
Sa-l ridic de pe obraz.
Pe genunchii mei sedea-vei,
Vom fi singuri-singurei,
Iar in par infiorate
Or sa-ti cada flori de tei.
Fruntea alba-n parul galben
Pe-al meu brat incet s-o culci,
Lasand prada gurii mele
Ale tale buze dulci...
Vom visa un vis ferice,
Ingana-ne-vor c-un cant
Singuratece izvoare,
Blanda batere de vant;
Adormind de armonia
Codrului batut de ganduri,
Flori de tei deasupra noastra
Or sa cada randuri-randuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tema Iubirii si a Naturii la Eminescu.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!