Tehnica Jurnalului in Proza lui Mircea Eliade

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I. Estetica eliadesca a autenticitatii si experientei 6
? 1. Autenticitatea in intelegerea lui Mircea Eliade 6
? 2. Jurnalul intim ca experiment literar 10 
Capitolul II. Tehnica jurnalului in Romanul adolescentului miop 18
? 1. ,,Pactul autobiografic" in Romanul adolescentului miop 18
? 2. Jurnalul ,,deghizat" si fragmentarismul romanului 29
Capitolul III. Tehnica jurnalului in Maitreyi 36 
? 1. Jurnalul intim inserat in naratiune: roman in roman 36
? 2. Tehnica jurnalului si expresia autenticitatii 40
? 3. Dubla perspectiva narativa 44
Concluzii 47
Bibliografie 49


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Fara a constientiza, sintem adeseori niste diaristi: orice eveniment personal, notat intr-un caiet ascuns, constituie un jurnal intim.
Atunci cind incepuse sa scrie intr-un jurnal, Mircea Eliade se gindise cel mai putin ca, peste ani buni, acele notite timide vor constitui axa de structurare a creatiei sale ulterioare. 
E adevarat ca Eliade este o personalitate fara egal, incontestabil genial, ce si-a pus sufletul sau in fiecare fila de literatura, pentru ca generatiile viitoare sa se regaseasca in ceea ce le caracterizeaza.
Mi-am propus in lucrarea respectiva sa examinez tehnica jurnalului in doua lucrari de referinta: Romanul adolescentului miop, unde ,,Viitorul si trecutul sunt a filei doua fete", si Maitreyi ce, prin Allan si Maitreyi, se alatura inconfundabilului sir de cupluri indragostite, Tristan si Isolda, Dafnis si Chloe, Romeo si Julieta, roman ce prezinta, o combinatie de lumi si culturi absolut diferite. Jurnalul este un subiect ce a animat si continua sa anime spiritele critice, gratie faptului ca exegetii, si nu numai, au fost dintotdeauna interesati de a cunoaste intimitatea si ,,secretele" scriitorilor fara mari eforturi. Obosit de traditionalismul romanului romanesc, exact asa avea sa procedeze si Mircea Eliade, expunind fara pic de jena framintarile adolescentului miop si tot ce tine de acea virsta juvenila ori relatind inubliabile evenimente petrecute alaturi de Maitreyi in India.
Actualitatea temei este determinata de faptul ca tot mai intens se pune accent pe viata personala a autorului si aceasta parte intereseaza. Iar autenticitatea este atestata aici, cu multe detalii, precizari. Elucidari importante ale acestei probleme realizeaza Dumitru Micu in studiul In cautarea autenticitatii, Gheorghe Glodeanu in Poetica romanului romanesc interbelic, precum si alti reprezentanti ai exegezei romanesti, ei constituind suportul metodologic si teoretico-stiintific prin promovarea principiilor teoretice si metodelor de cercetare fundamentale.
Romanul adolescentului miop constituie prima lucrare in care Mircea Eliade isi incearca capacitatile de diarist si, dupa parerea lui George Calinescu, este ,,un esec total", un roman fragil, pe cind insusi autorul a vrut sa fie ,,un veritabil document al adolescentei". Consideram ca George Calinescu nu are dreptate, deoarece lui Mircea Eliade i-a reusit intru totul sa ne convinga de faptul ca adolescenta este cea mai ,,tulburata" virsta. Romanul este o anticipare a Falsificatorilor de bani al lui Andre Gide, cel care va impune in proza moderna noul model al romanului autobiografic.
Maitreyi insa este creatia maturitatii, ce ilustreaza epicul pur, in spiritul lui Andre Gide, creatorul eroului lucid, dominat de dorinta cunoasterii de sine, care-si ordoneaza epic experientele traite. Romanul este considerat exotic, al autenticitatii si este ultima creatie a autorului scrisa la persoana intii.
In centrul romanelor sus-mentionate se afla tehnica jurnalului, obiectivele lucrarii fiind urmatoarele:
- sa elucidam autenticitatea romanelor luate in dezbatere, evidentiind particularitatile definitorii ale genului autobiografic;
- sa definim modul de structurare a textelor in baza acestei tehnici;
- sa relevam functiile jurnalului in Romanul adolescentului miop si Maitreyi. 
Studiul in cauza este structurat in trei capitole cuprinzind respectiv 2, 2 si 3 subcapitole. Ideile si rezultatele principale ale cercetarii sunt generalizate in concluzii.
Primul capitol, Estetica eliadesca a autenticitatii si a experientei, dezvaluie un continut mai mult teoretic, bazat pe principiile esentiale ale jurnalului, in special, paragraful doi (Jurnalul ca experiment literar). Conceptia de autenticitate il distinge pe M. Eliade de Ioan Holban, si mai ales de Camil Petrescu, care pune bazele unei noi structuri romanesti.
Tehnica jurnalului in Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade este examinata in capitolul doi. Totodata aici se acorda o mare atentie fragmentarismului pe care il implica aceasta tehnica. 
Capitolul trei analizeaza jurnalul ca tehnica in romanul Maitreyi, aici specificindu-se deosebirile de tehnica utilizata in Romanul adolescentului miop.
In procesul de studiu vom imbina citeva metode de cercetare, mizind in special pe metoda analitica si pe cea comparativa.
Capitolul I 
Estetica eliadesca a autenticitatii si a experientei
? 1. Autenticitatea in intelegerea lui Mircea Eliade
Mircea Eliade este cea mai puternica, mai tenace si mai captivanta energie autoconstructiva din literatura romana. Sigur, multe au fost personalitatile care au avut din copilarie constiinta propriei valori si viziunea implinirilor lor sociale, profesionale, politice, etc., insa nimeni nu s-a fortat si cizelat cu atita luciditate si insistenta, cu atita siguranta si sistema, ca Mircea Eliade. 
La un capat de biografie, elevul de 15 ani care umple sute de pagini cu intimplari si cazuistica adolescentina, constient ca demiurgul din el este dator sa insufleteasca literar lumea, undeva, intr-o ,,Academie din Apus", o ,,sala imensa, plina de lume, a venit sa asiste la incoronarea mea".


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnica Jurnalului in Proza lui Mircea Eliade.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!