Subiectul romanului Mara de Ioan Slavici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romanul incepe prin a prezenta personajul ce-i da nume: Mara, o femeie ramasa vaduva cu, doi copii mici de crescut Persida si Trica dar este tanara si voinica, si harnica, si Dumnezeu a mai dat sa aiba si noroc. Mara isi iubeste foarte mult copii si tocmai de aceea este capabila sa faca totul pentru binele lor, asfel ea srange bani zi de zi pentru cei doi copii si pentru inmormantare. Doreste mereu ca fata si baiatul ei sa fie deosebiti dar pentru aceasta trebuiau sa primeasca o educatie cum se cuvine si de aceea ea decide ca pe Persida sa o dea la manastire, iar pe baiat sa-l trimita la scoala.

Maica Aegidia este o femeie respectata si Mara isi lasa fiica in grija acesteia, la o manastire catolica, cu o reputatie foarte buna, din Lipova. Cu timpul Persida o considera pe maica ca pe un parinte spiritual iar acesta prinde drag de Persida, si o ajuta pe Mara, femeia platind mai putin, ca sa aiba bani pentru Trica, acesta din urma invatand la scoala.

La scola Trica se bate cu un coleg mai mare decat el, iar acesta, pentru a nu o face pe mama lui sa se planga ca de obicei, se duce la manastire. Persida, afland de cele petrecute, iese fara permi-siune din manastire si pleaca impreuna cu Trica pe Muresul involburat. Afland de cele intamplate Mara si maica Aegidia alearga in urma luntritei, Mara murind de spaima iar maica Aegidia de ru-sine. Din fericire copiii sunt salvati de morari, iar Persida se intoarce la manastire impreuna cu mai-ca Aegidia iar Trica se duce cu mama lui.

Intr-o zi de primavara, un geam al manastirii se sparge din pricina vantului puternic, iar in a-cel moment Natl o zareste pe Persida si ramane incremenit.

Din acel moment viata amandurora cunoaste o intorsatura radicala, Natl neputand s-o scoata din minte pe Persida, iar fata simtea ca in sufletul ei se intampla ceva cu totul diferit.

Trica este trimis de mama lui la manastire pentru a o lua pe sora sa care se facuse mai mare si de care ramasese tulburat de frumusetea acesteia.

Pentru ca Persida se plictisea stand in casa si rostind niste cuvinte pe care pe Mara o tulburara, aceasta decide sa mearga la Arad, unde la dat pe Trica ca ucenic, la casa lui Claici. Si pentru ca se apropia nunta Milenei, fata cojocarului, Mara o lasa si pe Persida impreuna cu Trica, aceasta intorcandu-se singura acasa, cu o scrisoare pe care trebuia sa o dea maicii Aegidia.

Tocmai in aceste zile Natl isi incepea cei doi ani de calatorie si ca din intamplare se intalneste cu Persida, la nunta lui Muntenu cu Milena, care era tinuta la brat de catre cavalerul de onoare al miresei, Codreanu, care o placea pe Persida.

Persida urma sa se marite cu Pavel Codreanu dar il refuza, deoarece il iubea pe Natl, ea re-primandu-si insa acest sentiment. Acest fapt il face pe Codreanu sa se insoare cu alta.

Natl se intoarce acasa, dar cu sase luni inainte sa i se termine cei doi ani de calatorie. Acest lucru putea fi trcut cu vederea de catre Hubar si partenerii sai, dar cum Bocioaca ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Subiectul Romanului Mara De Ioan Slavici
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 890 cuvinte
Nr caractere:
7 090 caractere
Marime:
11.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
roman, opera
Predat:
la liceu
Sus!