Stefan Banulescu

Extras din referat Cum descarc?

Date biobibliografice

- Scriitorul se naste la 8 sept. 1926, in satul Facaieni - Ialomita, fiind al optulea din cei unsprezece copii ai plugarilor Ion si Elena Banulescu.
- 1938-45 - Liceul teoretic "Stirbey-Voda", sectia latina.
- 1945-48 - Urmeaza facultatea de Drept din Bucuresti.
- 1948-1952 - Urmeaza si absolva Facultatea de filologie din Bucuresti, avandu-i ca profesori pe G. Calinescu, T. Vianu, Iorgu Iordan, Al. Graur.
- 1949 - Debut in revista Viata Romaneasca cu un eseu despre Gogol. 
- 1949-62 - Intensa activitate publicistica la revistele Contemporanul, Gazeta Literara, Tribuna, Steaua.
- 1954-59 - redactor la Gazeta Literara, sub directia lui Zaharia Stancu.
- 1963-64 - Incepe publicarea nuvelelor in periodice: Mistretii erau blanzi, Dropia, Gaudeamus, Masa cu oglinzi, satul de lut, Vara si Viscol.
- 1965 - Debut editorial (la 39 de ani), cu vol. Iarna Barbatilor (premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor).
- Bursier la Universitatea din Urbino.
- 1968 - Apare vol Cantece de Campie (tiparite anterior in presa, intre 1956-64).
- 1968-71 - Redactor-sef la revista Luceafarul.
- Bursier la Universitatea Iowa City.
- 1976 - Apare vol. Scrisori provinciale (premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor).
- 1977 - Apare vol. Cartea de la Metopolis (primul si unicul volum din proiectul tetralogiei Cartea Milionarului). Premiul pentru roman al Uniunii Scriitorilor.
- 1983 - Bursa de studii in Berlinul de Vest.
- 1988-89 - Incepe publicarea primelor fragmente din Cartea Dicomesiei, al doilea roman din ciclul Cartea Milionarului, precum si a ciclului Elegii la sfarsit de secol. 
- 1994 - Apare vol. Scrisori din Provincia de Sud-Est sau O batalie cu povestiri.
- 1997 - Uniunea Scriitorilor ii decerneaza lui Stefan Banulescu Premiul National pentru Literatura.
- 1998, 25 mai - Se stinge din viata Stefan Banulescu.

***

"Cartea de la Metopolis nu este romanul unei lumi, ci al unei povestiri; inregistreaza tot ce se spune, nu ce se vede, transcrie o arta a elocintei, descompunandu-i mecanismele spre a da la iveala ceea ce nu este" (R. G. ~eposu, Viata si opiniile personajelor, Ed. C. R., 1983, p. 180).
Inceputul secolului XX aduce cu sine proliferarea, in tinutul Dunarii de Jos, a unor institutii si societati economice, ca semn al unei dezvoltari capitaliste impetuoase: Domeniile Pescariilor Dicomesiene, Societatea Regala de Construtii in regie, Societatea de Sobe si Decoratiii Interioare, Cerealino-Caffaro-Samanta, Societatea Interbalcanica de Arheologie cu sediul la Ljubljana. Reprezentantii noi categorii sociale, patroni si oameni de afaceri ai tinutului Dicomesiei sunt V. V. Bazacopol si asociatul sau, Emil Havaet-Lascareanno, personaje misterioase, cu trecut dubios, pe care Milionarul le invaluie intr-o vadita antipatie. 
Atmosfera romanului, plasat temporal in jurul anului 1920, este rezultatul nenumaratelor interferente mitice, istorice, culturale specifice zonei. Aici se intrepatrund reperele fictive cu cele reale. Se vorbeste despre Dobrogea, de vecinatatea Histriei, de faptul ca in prelungirea Dicomesiei se afla Valahia Minor, deci Oltenia, ceea ce inseamna ca Dicomesia ar fi Baraganul limitrof Dunarii. 
Lumea din Metopolis, capitala Dicomesiei, pare sa traiasca inca in plina mitologie. In aceasta mitologie rgasim, insa, stratificarile culturale si sensul real al civilizatiei romanesti din zona Dunarii. Stratul autohton dacic pastreaza urmele stravechi ale coloniilor grecesti, intemeiate aici inainte de cucerirea romana. Localnicii folosesc in gospdariile lor vestigii antice romane, bizantine ori medievale, o tipografie slavona cu litere de lemn din secolul al XVI-lea, cu care au fost tiparite primele carti religioase in zona. Influente etnoculturale bulgare, turcesti si grecesti contureaza specificul balcanic al tinutului. O statuie uriasa il reprezinta pe Constatin Mavrocordat, simbol al epocii fanariote, tinand intr-o mana Constitutia Tarii Romanesti propusa de el, iar in cealalta revista Mercure de France, care elogiase aceasta constitutie. 
Milionarul este naratorul principal si, in acelasi timp, comentatorul critic al evenimentelor relatate in acest roman. El locuieste intr-o casa de marmura rosie, are o anume cochetarie masculina si incearca sa apara, de fiecare data, comme il faut, marturisind chiar o grija ostentativa pentru propria infatisare. ~inuta ingrijita, limbajul ales, eleganta usor desueta, inapetenta pentru actiune, placerea lucrurilor inutile ar face din acest personaj un dandy, daca aceste insusiri nu ar fi asumate la modul ironic, detasat.
Scriind o saga, Milionarul se contempla, narcisiac, impreuna cu intreaga imagine a lumii create in propria carte, ca intr-o oglinda. Contemplator si creator de fictiune, el este, in acelasi timp, regizor si protagonist al acestui spectacol. Ca actor, isi joaca rolurile constient, privindu-se din afara. El este, pe rand, naratorul-cronicar al Metopolis-ului, martorul evenimentelor, un personaj printre alte personaje, raisonneur-ul detasat. Pozitia sa privilegiata in Metopolis este sugerata si de amplasamentul casei lui la cativa kilometri de oras, fapt care-i confera o perspectiva asupra evenimentelor si o anumita independenta. Milionarul creeaza fictiunea romanului dupa legi proprii, estetizante, in care misterul si artificiul devin scopuri in sine, iar phantasia este aceea care le garanteaza independenta. Fiecare eveniment sau personaj are propria sa poveste, propriul mister prin care se salveaza de uitare sau de anonimat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stefan Banulescu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!