Speciile Literare - Descriere Si Exemple

Extras din referat Cum descarc?

Basmul (din cuvantul vechi slav basni = nascocire) este o naratiune populara sau culta, in proza sau in versuri, de mare intindere si cu multe personaje, in care intamplarile reale se impletesc cu cele fantastice (miraculoase, ireale), fiind savarsite de eroi cu puteri supranaturale si prezentand lupta dintre bine si rau. Finalul basmului aduce, de obicei, victoria binelui asupra raului. Personaje numeroase, reprezentand fortele binelui sau ale raului; Naratiunea se imbina cu dialogul si descrierea; Formule specifice (de inceput, mijloc si incheiere). Legenda (din fr. legende < lat. Legenda = care trebuie citit) este o povestire populara sau culta, in proza sau in versuri, amestec de adevar si nascocire, in care sunt explicate, prin povestirea unor intamplari miraculoase, fapte reale. Tipuri de legende Legendele ne explica originea unor fiinte, plante, animale (Legenda ciocarliei, Legenda ghiocelului, Legenda calului, Legenda bradului), originea cosmosului sau astrilor (Legendele Olimpului, Soarele si Luna), denumirile unor rauri sau a unor localitati (Legenda Muresului si Oltului, Legenda Iasului, Legenda Bucurestiului), formarea poporului roman si stemelor tarii (Legenda lui Dragos Voda, Legenda lui Negru Voda, Pintea Viteazul), faptele sfintilor, ale eroilor biblici (Despre vietile sfintilor), etc.
Parabola (din lat. parabola, fr. parabole) este o naratiune cu invataminte desprinse din intamplari din viata de zi cu zi a oamenilor. Tipuri de parabole Parabola ce surprinde aspecte diferite ale firii umane, insistand asupra necesitatii iubirii aproapelui.
Parabola biblica este o pilda sau o istorioara cu un cuprins religios sau moral, care explica invataturile Domnului nostru Iisus Hristos, intr-un mod limpede, prin exemple din viata de zi cu zi. Exemple: Parabola samarineanului milos, Pilda fiului risipitor, Pilda despre oaia ratacita, Pilda cu talanti, etc.
Snoava (< vechiul slav iz nova = din nou), este o specie a literaturii populare, constand intr-o istorioara hazlie cu continut moralizator.
Caracteristici este o opera narativa, epica, de scurta intindere; are caracter umoristic; satirizeaza si face haz pe seama nor defecte omenesti ca lenea betia, prostia, hotia, zgarcenia etc.
Personajele cele mai cunoscute ale snoavelor romanesti sunt Pacala si Tandala. Exemple: Pacala avocat, Taranul si ochelarii de citit, De-ale lui Pacala, Boierul si Pacala de Ioan Slavici, Trei laudarosi, Trei mincinosi, etc.
Schita (de la a schita < it. schizzare) este opera literara epica in proza, de dimensiuni reduse, cu o actiune simpla, care prezinta un moment semnificativ din viata unuia sau a mai multor personaje.
Caracteristici: dimensiuni reduse; plasarea actiunii intr-un spatiu limitat; durata scurta a actiunii; actiune desfasurata pe un singur plan; numar mic de personaje; imbinarea naratiunii cu dialogul; structura preponderent dramaturgica (pe acte si ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Speciile Literare - Descriere Si Exemple.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!