Sociologia Literaturii - Lucien Goldmann

Extras din referat Cum descarc?

S-a vorbit mult despre sociologia creatiei literare a autorilor si despre receptionarea si selectarea operelor literare, dar nu s-a vorbit de sociologia cercetarii literaturii insesi. Avand o vasta cultura filosofica si stiintifica si o deosebita capacitate de gandire si finete de analiza si disociere, Lucien Goldmann considera ca explicatia sociologica este unul dintre elementele cele mai importante ale analizei unei opere de arta. El preciza ca o atare analiza nu epuizeaza opera si uneori nu reuseste nici macar s-o atinga. Esentialul consta in a regasi drumul pe care realitatea istorica si sociala s-a exprimat prin sensibilitatea individuala a creatorului in opera literara.
Creatorii operei artistice unice sunt grupurile sociale, clasele din care fac parte. Relatia esentiala intre viata sociala si creatia literara nu priveste continutul acestor doua sectoare ale realitatii umane, ci numai structurile mentale. Sociologia structurala vede in opera unul dintre elementele constitutive cele mai importante ale acesteia, care permite membrilor grupului sa ia constiinta de ceea ce gandeau, ceea ce faceau sau simteau fara sa isi dea seama de semnificatia obiectiva a actelor.
In ceea ce priveste structuralismul genetic, acesta este o metoda de lucru care cere cercetari empirice indelungi, facute cu rabdare. Acest fapt implica o ideologie, o conceptie despre lumea materialismului dialectic si istoric. Conceptul de structura semnificativa presupune nu numai unitatea partilor intr-o totalitate si interrelatia lor, ci si trecerea de la o viziune statica la una dinamica. Operele valoroase se caracterizeaza prin existenta unei coerente interne, a unui ansamblu de relatii necesare intre diferitele elemente care le costituie, intre continut si forma.
Unul dintre principalele criterii ale valorii operei il constituie masura in care ea reprezinta o viziune coerenta asupra lumii pe planul conceptului, al imaginii verbale. Valorile autentice nu sunt acelea pe care criticii sau cititorii le considera ca atare, ci acelea care organizeaza in mod implicit ansamblul universului operei sale. Notiunea de opera trebuie inteleasa drept un caz particular si privilegiat al comportamentului uman, in sensul ca acesta trebuie sa exprime o structura semnificativa apatinand grupului sau clasei sociale pe care o reprezinta.
Lucien Goldmann definea sociologia ca fiiind o stiinta care se intemeiaza pe un ansamblu de categorii care formeaza o structura intelectuala. Individul este o structura sociala, facand parte dintr-o societate. O sociologie a cunoasterii trebuie sa studieze procesele socio-istorice de structura ale marilor sisteme, la nivelul cel mai general al sistemelor logico-formale si la nivelul acelor totalitati mai specifice si mai particulare, care sunt viziunile asupra lumii. Orice proces de structurare implica tendinta de a include in echilibrul pe care tinde sa-l creeze domenii din ce in ce mai vaste ale lumii inconjuratoare, sociale si fizice. Sociologul studiaza societatea din care face parte si care ii structureaza constiinta. Nu este mai putin important pentru cercetarea concreta ca ea sa nu uite cercul constituit de catre actiunea conditiilor sociale asupra gandirii si practicii oamenilor si actiunea practicii asupra acestor conditii. Ion Pascadi1 afirma despre Lucien Goldmann urmatoarele: "considerand ca explicatia sociologica este unul dintre elementele cele mai importante ale analizei unei opere de arta, el preciza ca o atare analiza nu epuizeaza opera si uneori nu reuseste nici macr sa o atinga. Ea nu costituie decat un prim pas indispensabil pe cale de a duce la acest lucru. Esentialul este de a regasi drumul pe care realitatea istorica si sociala s-a exprimat prin sensibilitatea individuala a creatorului in opera literara pe care suntem in curs s-o studiem. Ca orice metoda stiintifica serioasa, structuralismul genetic este in conceptia lui Goldmann nu o cheie universala, ci o metoda de lucru, care cere cercetari empirice indelungi, facute cu rabdare si care trebuie ea insasi perfectionata, pusa la punct in cursul acestor cercetari".
Sociologia cunoasterii trebuie sa studieze, inainte de orice, procesele socio-istorice de structurare a marilor sisteme la nivelul cel mai general al sistemelor logico-formale.
Orice incercare de a intelege istoria globala nu ca o suma de evenimente, ci ca istorie a unei transformari necesare a comportamentelor semnificative ale oamenilor care au creat-o implica studierea vietii intelectuale a acelor oameni. Structurile constitutive ale comportamentului uman nu sunt fapte universale, ci fapte specifice izvorate dintr-o geneza trecuta si pe cale de a suferi transformari care schiteaza o evolutie viitoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sociologia Literaturii - Lucien Goldmann.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!