Simbolismul

Extras din referat Cum descarc?

Ce este un simbol? - O reprezentare, o emblema sau o imagine ce poate fi asociata cu cateva cuvinte sau prescurtari: (balanta - simbolul justitiei; semnele de circulatie; steagurile- simbolul tarilor; crucea - simbolul credintei; porumbelul- simbolul pacii).
Simbolul Termenul de ,,simbolism"provine din cuvantul grecesc ,,symbolon " ,intrat in limba prin filiera franceza.Simbolul este un substituent,el inlocuieste expresia directa,vorbirea notionala,mediind cunoasterea pe calea analogiei si a conventiei.O data cu evolutia limbajului,simbolul a devenit tot mai complex, folosindu-se in toate domeniile culturii,iar in literatura este un mod de constituire a imaginii artistice.
Simbolismul: este o miscare artistica si literara aparuta la sfarsitul secolului al XIX-lea in Franta ca reactie impotriva romantismului si parnasianismului* , promovand conceptul de poezie moderna. 
Simbolismul restituie poeziei sensibilitatea si emotia,insa nu la modul direct(pe calea efuziunii spontane,prin enunturi de idei ,descriei sau naratiune),ci recurgand la aluzie,la analogie,la sugestie,utilizand un limbaj poetic inedit,comunicand indeosebi senzatii neobisnuite,stari sufletesti imprecise,vagi,vaporoase.
*parnasianism = Curentul parnasian,aparut la inceputul celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea,ca reactie impotriva romantismului,dusese versul la perfectiune formala,dar deliricizase poezia,golind-o de emotei.
*romantismul = curent literar dezvoltat in sec XIX care cultiva sensibilitatea,imaginatia fantezia,promoveaza inspiratia din folclor, traditie si trecut istoric,iar evadarea din realitate prin intermediul visului este frecventa.(teme - iubirea,natura)
Numele curentului este dat de Jean Moreas care publica, la 18 septembrie 1886, in suplimentul literar al ziarului Le Figaro, o scrisoare intitulata Le Symbolisme, devenita ma?nifestul literar al noii miscari si in care propune numele curentului simbolist.


Fisiere in arhiva (1):

  • Simbolismul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!