Semiotica

Extras din referat Cum descarc?

1. Semeiotikos =talmacitor de semne
Ontologie- cunoastere- comunicare
(limbaj; ceea ce nu este comunicat nu exista)
semiotica =teoria semnelor
in contemporaneitate: semnul =obiect teoretic predominant si proeminent
2 axiome: -pansemie: totul este semn (orice are semnificatie)
-polisemie: orice semn are (poate avea) mai multe semnificatii
primele 2 mari teorii ale semnului: 
semiologia: Ferdinand de Saussure (1857-1913)
-semnul =ansamblul diadic alcatuit din semnificant si semnificat
in relatie arbitrara, nemotivata
-axioma pansemiei: limba este un sistem de semne unde totul semnifica (semnificatia este legata de comunicabilitate)
-axioma polisemiei: in limba orice unitate poate avea mai multe semnificatii
-continuatori: structuralismul francez (Claude Levi-Strauss, roland Barthes, Michel Foucault, Jacques Lacan, Lucien Goldmann, pierre Francastel, Louis Althusser): lumea si omul nu exista decat prin limbaj, celelalte realitati sunt date numai odata cu limba si prin limba; obiectul semiologie =semnul si sistemul de semne: mit, literatura, cultura ca suma de sisteme semnificante, societatea
semiotica: Charles S. Peirce (1839-1914)
-semnul =triada alcatuita din semn-obiect-interpretant
-axioma pansemiei: toata gandirea se exprima prin semn, nu exista obiecte lipsite de semnificatie (semnificatia este legata de cognoscibilitate)
-axioma polisemiei: este putin evidenta (semiotica este teorie a cunoasterii apropiate de logica, referentialitatea este importanta)
-continuatori: Ch. W. Morris (comportamnetul, nu cunoasterea, fundamneteaza semnificatia; semiotica =Organon, instrument al tuturor stiintelor; dimensiunile semioticii: semantica (relatia semnului cu semnificatia), sintaxa (relatia dintre semne si regulile de formare a relatiilor), pragmatica (relatia dintre semne si utilizatori); filosofia analitica (formala si informala)
terminologie: -semiologie ?Saussure ( +disciplina medicala a semnelor bolilor)
-semantica ?Peirce ( +partea semiologiei ce studiaza semnele non-verbale,complementara lingvisticii)
problema centrala: constituirea semnificatiei in raport cu cunoasterea si 
comunicarea
2. Ferdinand de Saussure
Curs de lingvistica generala, publicat la Geneva de catre studenti, in 1913
abordare sincronica a lingvisticii: conditiile de existenta ale oricarei limbi; 
-problema identificarii semnului lingvistic altfel decat formal ( ca lingvistii) sau prin continut (ca filosofii): semnul lingvistic nu este numai forma, nici numai idee. Cuvantul leaga sunetele vorbirii ( =semnificantul) si ideea trezita in mintea cunoscatorului limbii respective de acele sunete ( =semnificatul). Legatura este arbitrara: in relatia dintre semnificant si semnificat nu exista motivare. Fara cuvinte gandirea e amorfa, indistincta; substanta fonica e materie plastica, divizibila. Limba e intermediara intre gandire si sunete, unirea lor produce necesar delimitari reciproce de unitati. Nu exista motivare intre sunet si concept- semnul lingvistic functioneaza in sistemul limbii ca pura diferenta (in limba conteaza numai faptul ca un semnificant este diferit de alti semnificanti din prejma, tot astfel cum un semnificat este diferit de alti semnificati din proximitatea sa). Arbitrar si diferential = calitati corelative ale semnului
-arbitrarietatea semnului lingvistic ? limba ca sistem de semne: intre cele doua fete ale semnelor relatia este de tip structural (sistem: elementul presupune sistemul, nu poate exista, nu poate fi detectat fara existenta si cunoasterea acestuia); limba nu este asamblare a elementelor preexistente, descoperirea elementelor si a sistemului e unitara; in limba elementele sunt perfect egale ca importanta- echivalenta sistem-structura; structura e singura reala, preemineta ei: structuralism


Fisiere in arhiva (1):

  • Semiotica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!