Previzualizare referat:

Extras din referat:

Date biografice

S-a nascut la 5 noiembrie 1880 la Pascani,ca fiu ala avocatului Alexandru Sadoveanu si al Profirei Ursachi,fiica de razesi din Verseni.Urmeaza cursurile scolii primare in orasul natal,gimnaziul la Falticeni, iar liceul la Iasi.Debuteaza in revista "Dracu" din Bucuresti cu schita "Domnisoara M. din Falticeni"(1897),sub semnatura Mihai din Pascani. Se casatoreste cu Ecaterina Balu(1901),cu care are11 copii,iar in 1904 se muta la Bucuresti,unde desfasoara o prodigioasa activitate literara.Moare la 19 octombrie 1961,regretat de G.Calinescu care scrie in memorabila "Cronica a optimistului":"Omul de toate zilele s-a mistuit lasand in locu-i simulacrele sale de piatra si de bronz.Ce-a fost al fiecaruia din noi a devenit al tuturor,el e acum numai al poprului dintru care a iesit."

Opera

In anul 1904 are debutul editorial cu patru carti: "Povestiri", "Soimii", "Dureri inabusite" si "Crasma lui Mos Precu", fapt pentru care N. Iorga numeste acest an "anul Sadoveanu".Publica aproape 100 de volume,intre care "Floare ofilita"(1905),"Apa mortilor" (1911),"Neamul Soimarestilor"(1915), "Tara de dincolo de negura"(1926),"Hanul Ancutei"(1928), "Imparatia apelor"(1928),"Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda"(1929),"Baltagul"(1930), "Crenga de aur","Locul unde nu s-a intamplat nimic"(1933), "Fratii Jderi"(1935-1943),"Nada Florilor"(1951).

Mircea Eliade

(1907-1986)

Date biografice:

S-a nascut la 9 martie 1907 in Bucuresti,fiind al doilea fiu al capitanului de infanterie George Eliade si Ioanei Eliade,nascuta Stoenescu.Tatal sau purta initial numele de Ieremia,pe care si-l schimba din marea admiratie pe care o are pentru personalitatea Ion Heliade Radulescu.Copilaria si-o petrece la Ramnicul Sarat,Cernavoda si Bucuresti, unde tatal a fost mutat,pe rand,cu garnizoana.Urmeaza cursurile liceului "Spiru Haret",unde,dupa primul an este amenintat cu repetentia din cauza corigentelor la limba romana,franceza si germana,dar este salvat in ultimul moment de profesorul sau de stiintele naturii.Este pasionat de fizica,chimie si stiintele naturii,studiaza intens dupa un program riguros de lucru,dormind numai 4 ore pe noapte.Citeste mult si din domenii variate,invata persana si sanscrita,lucreaza la "Romanul adolescentului miop" si publica povestirea fantastica "Cum am gasit piatra filozofala",lucrare premiata in 1921 de "Ziarul stiintelor populare".

Din 1925 urmeaza facultatea de Litere si filozofie din Bucuresti,avand ca profesori personalitati ilustrate ale culturii romane: Radulescu Motru, P. P . Negulescu,Mircea Florian,Dimitrie Gusti, Tudor Vianu,Nicolae Iorga.Cel care a exercitat o puternica influenta asupra lui Mircea Eliade este profesorul Nae Ionescu,titularul cursului de logica si metafizica,in al carui periodic,"Cuvantul", va publica.

In 1927 face o calatorie in Italia si il viziteaza pe Giovanni Papini,iar in 1928 revine pentru 3 luni la Roma,de unde trimite o cerere de bursa pentru studii de filozofie orientala in India,primind o invitatie de a studia cu ilustrul filozof Dasgupta.Dupa sustinerea tezei de licenta la Bucuresti, Eliade pleaca la Universitatea din Calcutta,unde studiaza sanscrita si filozofia hindusa,locuind o vreme in casa profesorului Dasgupta,unde o cunoaste pe fiica acestuia,Maitreyi.

Intors in tara in 1931 pentru satisfacerea stagiului militar,fundeaza o grupare,"Criterion",impreuna cu mai multi prieteni,intre care Mircea Voiculescu,Petre Comarnescu,Mihail Sebastian,Constantin Noica si Emil Cioran.

In 1933 isi sustine doctoratul in filozofie si devine

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scriitori.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
37 imagini
Nr cuvinte:
8 772 cuvinte
Nr caractere:
48 399 caractere
Marime:
33.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
litertura, opera, scriitori
Predat:
la liceu
Sus!