Scoala Ardeleana

Extras din referat Cum descarc?

Citatul Stim cu totii cine fura cei dintai apostoli ai romanismului. Cine nu cunoaste numele glorioase ale lui Sincai, Petru Maior, Samuil Micu, Paul Iorgovici, George Lazar, cari, prin scoli, prin cultivarea limbii si istoriei pusera stalpii de temelie ai nationalitatii romane si propagara ideea nationalitatii romane si propagara ideea unitatii sale ? , apartinand lui Nicolae Balcescu sintetizeaza, prin imbinarea stiintei istoricului cu o arta a scrisului de un patetic retorism, intregul ideal dar si activitate a Scolii ardelene, idei preluate din Iluminism.
Iluminismul, din punct de vedere literar este o miscare de idei ce prezinta importanta in masura in care ofera noi teme (a liberatii necesare eului, a conditiei umane vazuta ca eterna peregrinare, nestatornicie, evitare a formelor fixe de existenta- Ioan Budai- Deleanu in Tiganada), noi atitudini fata de ceea ce se considera ca putand fi obiect al textului literar, pregatindu-se astfel partial conceptia romantica despre realitate si arta, dar fara a dezvolta liniamentele unui curent literar propriu- zis. Ca si miscare culturala, iluminismul porneste de la o eroare politica, si anume increderea in posibilitatea de a schimba structurile sociale existente, cele feudale, prin lamurirea organelor de decizie, monarhia si curtea, asupra primarii unor institutii social-politice si economice, a necesiatii modernizarii lor, ceea ce va declansa, in ultimele decade ale secolului al XVIII-lea in Europa Centrala unde se profileaza ideile curentului, o ampla campanie de propagare a ideologiei iluministe, asociindu-se acestei tentative de revolutionare politica pe cale culturala si eforturi de comunicare in jos pe scara sociala, mai ales catre elemente ale tinerei burghezii in ascensiune. Ceva mai tardiv, in tarile din estul Europei, iluminismul isi asociaza in plus si revendicari nationale acolo unde este cazul, si anume in imperiul habsburgic. Tarile romane cunosc doua forme distincte ale iluminismului. Una aproape sincrona cu cea apuseana si ampla in manifestari specifice curentului (Scoala ardeleana), cealalta circumstantiata la un program educativ de tip scolar, impinsa catre deceniile trei si patru ale secolului al XIX-lea (Gheorghe Lazar si Dimitrie Golescu in tara Romaneasca si Gheorghe Asachi in Moldova). Iluminismul a insemnat peste tot unde si-a implantat radacinile, primul pas efectiv catre faurirea Europei moderne, rationaliste si pragmatice.
Luminile au patruns in tinuturile romanesti venind din doua directii opuse. Din vest si din est. Eugen Lovinescu nu greseste sustinand in Istoria civilizatiei romane moderne, ca dupa ce, in epoca veche religioasa, nu venise lumina din rasarit, in perioada redactarii marilor cronici moldave- din Polnia, adica din nord, in epoca moderna lumina se revarsa spre noi din apus, insa aceste formulari lapidareale lui fixeaza- memorabil-, doar repere, fara mentionarea cailor pe care s-a realizat luminarea. Dupa Renastere, societatile din estul si ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Scoala Ardeleana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!